Småländska Älmhult är IKEAs vagga

Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Det blir IKEA. Det var här framgångssagan och det numera globala företaget startade. I utställningen ”IKEA genom tiderna” kan du se utvecklingen av inredning i vardagsrum från 50-talet och framåt. I november 2012 stängdes det första varuhuset i Älmhult från 1958. I stället öppnade ett nytt med världens största sortiment.

Utställningen ”IKEA genom tiderna” visar inredningar från vardagsrum som många känner igen sig i. Här kan du också läsa om hur företaget utvecklats och se katalogerna genom tiderna. Utställningen ligger i källaren på IKEA Hotell & Restaurang Värdshuset mitt emot gamla IKEA varuhuset i Älmhult. I det gamla varuhuset arbetar man nu med ett stort museum som kommer att öppna 2015. Mer information.

 

 

Världens modernaste IKEAvaruhus

Det nya IKEA i Älmhult ligger ute vid väg 23 och är 35 000 kvadratmeter stort. Varuhuset har ett fullsortiment med cirka 9 500 artiklar och 52 inredda rum. Världens största IKEA sortiment finns här, liksom ett "glasshouse" på 1700 kvadratmeter fullt av växter och säsongprodukter. Det är lätt att tillbringa en dag här - det är ju alltid kul att titta...och den nya restaurangen är verkligen inbjudande. I en egen byggnad ligger IKEA Fynd som är unikt i världen och där kan du verkligen handla prisvärt.

Bra kommunikationer

Älmhult ligger utmed södra stambanan och från stationen går ”Snålskjutsen” ut till nya IKEA. En gratisbuss som även passerar i närheten av det gamla området med museet och Värdshuset en gång i timman. Med bil kommer du till varuhuset och nya handelsplatsen direkt från väg 23.