Med ångbåt på småländska vatten

Ett trevligt familjenöje under sommartid är att lösa biljett och ta en tur med någon av de fina gamla ångbåtar som trafikerar sjöarna i Småland.


Med ångkraft på Sommen

Det fina gamla S/S Boxholm II är ett av Sveriges sista vedeldade ångfartyg i drift, med både panna och maskin i originalskick. Sedan 1904 trafikerar hon sjön Sommen. Följ med på tematurer och kryssningar och njut av det vackra landskapet.

Boxholm II började sin sjöfartsbana som timmerdragare och sedan 1960-talet används hon som passagerarfartyg. Föreningen Ångbåtens vänner och aktiebolaget Rederi AB S/S Boxholm II sköter drift och underhåll och varje sommar arrangeras turer på Sommen. 

Mors Dagstur, berättarkryssningar med Fritiof Nilsson Piraten-tema, torgtur till Tranås och annat trevligt finns på programmet. Man kör enligt turlista från första veckan i juli till sista helgen i augusti, och det går också att chartra båten för egna arrangemang. För tillfället är den registrerad för 70 passagerare och 3 besättningsmän.

Läs mer om Boxholm II och hitta aktuell turlista här.

„Boxholm II började sin sjöfartsbana som timmerdragare och sedan 1960-talet används hon som passagerarfartyg.“


Ångaren Thor – ett kulturarv till sjöss

Småland andra ångfartyg är Sveriges äldsta vedeldade ångare, Ångaren Thor. Båten trafikerar Helgasjön utanför Växjö, med Kronobergs slottsruin som hemmahamn. Här har du chansen att lätta ankar och glida fram i ett riktigt kulturminne och samtidigt uppleva Småland från sjösidan.

Ångaren Thor är byggd 1887 på Bergsunds Mekaniska verkstad i Stockholm. Men nu finns den alltså i Växjö där den under sommaren trafikerar Helgasjön upp till Sveriges sydligaste sluss, slussen i Åby. Slussen byggdes färdigt samma år som Ångaren Thor och är ännu i bruk. Att slussa med Thor är ett minne för livet. Båten är också ett teknikhistoriskt måste för de som intresseras av ångkraften. Den gör ca 9 knop och kan skeppa ca 50 personer. Maskinen är en encylindrig ångmaskin och bränslet består av ved och kol.

Från maj till augusti gör Thor olika turer enligt tidtabell, varav de flesta går till slussen, men du kan också göra längre turer med middag och övernattning. Historiskt användes ångaren för last- och passagerartrafik på sjön. Ångaren Thor donerades till Smålands Museum på 50-talet och ägs idag av Kulturparken Småland. Där kan du nu köpa biljetter till de populära åkturerna.

Mer om Ångaren Thor och hur du ska göra för att åka med hittar du här.