5 äventyr i Småländsk natur

Kanotpaddling

Smålands sjöar och åar lämpar sig utmärkt för kanotäventyr. Uthyrning finns på flera ställen och man kan välja att vara ute på sjön i ett par timmar eller flera dagar. Korrö är t ex ett utmärkt ställe att utgå ifrån. Ronnebyån erbjuder en sträcka på 70 kilometer för den som vill, och all utrustning man kan behöva finns här, inklusive välfyllda picknick-korgar.

Klättring

Västervikär vida känt i klättervärlden, framför allt för sitt utbud inom bouldering. Områdets granitklippor erbjuder ett av världens bästa boulderingområden för både avancerade klättrare och nybörjare. För den som är intresserad av att lära sig anordnas kurser av Västerviks klätterklubb.

Ridning

Ett härligt sätt att uppleva Småland är att hiva sig upp på hästryggen. Vare sig du har tidigare erfarenheter av att rida eller ej så finns det turer och hästar som passar. Kyrkekvarn utanför Mullsjö är ett av alla ställen i Småland med turridning. Här erbjuder man också ”hästpaket” med boende och ridning i olika former.

Cykling

Att cykla i Småland kan vara både äventyr i tuff terräng och att lugnt trampa fram på idylliska landsvägar. Isaberg Mountain Resort i Hestra har t ex goda förutsättningar för alla som vill cykla. Cykelleder på både grus och asfalt finns här, och dessutom södra Sveriges bästa mountainbike-arena där man kan cykla på egen hand eller delta i någon av de kurser och läger som anordnas.

Vandring

Vandringsleder, olika långa och krävande finns runtom i Smålands fantastiska natur. I klassisk Moberg-bygd löper utvandrarleden med möjlighet till både vandring, cykling och paddling. Vandringsleden går förbi flera av platserna från Vilhelm Mobergs romaner. Leden är ca 110 km lång och har övernattningsmöjligheter på flera ställen.