Fiske med variation i Småland

Få områden i Sverige bjuder på en sådan mångfald när det kommer till fiskemöjligheter som Småland. Här finns fiske för alla, oavsett metod eller art och man behöver sannerligen inte trängas. I Småland finns sjöar och vattendrag i varierande storlek, med enastående artrikedom och välmående fiskebestånd.

Fiskarter

Den mest mytomspunna rovfisken av dem alla, gäddan, finns inte bara i riklig mängd i Småland, utan växer sig dessutom ofta riktigt stor. Detsamma gäller abborren. I Småland finns den randiga rovfisken i de flesta vatten och är en härlig utmaning. För den som vågar trotsa gösens nyckfullhet finns alla chanser att lyckas. Några av Sveriges absolut bästa gösvatten ligger i Småland och de levererar årligen flera av de största sportfiskefångade exemplaren i vårt land.

Utöver ovan nämnda rovfiskar, som man framförallt spinnfiskar, kan man uppleva fantastiskt mete efter våra vanligaste vitfiskar. Lägg därtill fina möjligheter till ett varierande fiske efter öring eller regnbågslax i både strömmande och stilla vatten. Variationen är stor och passar allt ifrån nybörjaren och familjen till den mest inbitne sportfiskaren.

Insjöskärgården i Åsnen lämpar sig också bra till många sorters fiske. Stora möjligheter även till fiskeskola finns.

Möjligheten finns även att besöka Vätterns vidsträckta vattenvidder och försöka fånga en Grand Slam: storröding, öring och insjölax.

Insjöfiske i 29 olika vatten med turistfiskekort

Ett av alla de ställen i Småland där du kan hitta bra insjöfiske är Högsby kommun. Emån och Alsterån flyter genom Högsby kommun på sin väg till havet. I det klara vattnet simmar abborre och sutare men också havsöring och lax. Drömmer du om att få en rejäl gädda på kroken kan du ta en tur till sjön Allgunnen, en vildmarkspärla med gäddgaranti. Med turistfiskekort får du tillgång till 29 sjöar och rinnande vattendrag indelade i tio fiskevårdsområden inom Högsby kommun.

Flugfiske och mete i Gustavsfors, Helige å

Gustavsfors är ett välskött och vackert fiskevårdsområde med strömmande vatten i Helige å strax utanför Älmhult. Platsen är känd för sitt exklusiva flugfiske och spinnfiske efter regnbåge. Nu finns också ett spännande mete på två sträckor, med stabila bestånd av braxen, gädda och färna. Sammantaget finns ett 20-tal fisksorter i den 2 km långa sträckan av Helige å. Här hittas också den fridlysta Malen som är Smålands landskapsfisk och den största sötvattensfisken i våra vatten. Fiskekort för större delen av området säljs i en automat vid Bäckaholmen.

Köp fiskekort på webben och hitta merinformation om Smålands stora utbud av fiskevatten, kartor osv på iFiske.