Hyttsill i Glasriket är samvaro och underhållning. Och sill.

När arbetsdagen i hyttan var slut och kylugnen var som varmast bjöd glasblåsarna in familjer, förbipasserande luffare och traktens jägare att värma middagen. Man delade maten, underhöll varandra och tyckte livet var rätt fint. Kvällarna blev tradition, fick namnet hyttsill och är lika populära i dag som för 100 år sedan.

Bergdala Glasbruk vid byn Hästebäck är ett av de bruk som håller liv i traditionen. Här har man tillverkat glas sedan 1889 och serverat hyttsill lika länge. För att ta tillvara på värmen i kylugnarna kom arbetarnas familjer in till hyttan för att värma kvällsmaten efter arbetsdagens slut. I slutet av 1800-talet fanns det gott om luffare i trakten, och de kom in med salt sill i papperspaket och var med. Ofta berättade de historier eller spelade och sjöng. Folk ville helt enkelt samlas där det var varmt och skönt.

SMÅLÄNDSKA SPECIALITETER

En stor del av traditionen med hyttsill handlar om allt runt omkring maten. Samvaron, trubadurer och historieberättare. På Bergdala har man alltid någon form av underhållning. Den som vill får gärna prova på att blåsa glas också, det är bara att säga till.

Av det som serveras spelar sillen en huvudroll, precis som namnet antyder. Insaltad sill måste stå på bordet när hyttan dukar upp. Den har en stark tradition, inte bara i Småland utan i hela landet, som vardagsmat. I hyttan får sillen dock sällskap av flera rätter.

– Det ska vara småländska specialiteter. Stekt fläsk. Isterband. Ofta bakar vi potatis till, berättar man på Bergdala. Och givetvis avslutas måltiden med en äkta småländsk ostkaka.

På Bergdala Glasbruk ordnar man hyttsill en gång i månaden. Skulle ett större sällskap, till exempel en bussresa, vilja ha en egen kväll i hyttan, ordnar man det också. Man märker av att intresset för mattraditioner och det lokala ökar, och därmed även efterfrågan på hyttsill.

REGIONALA VARIANTER

Glasriket är sin egen region, men runt varje bruk finns egna traditioner. Förutom Bergdala ordnar bruken i Pukeberg, Målerås och Kosta hyttsill. Fyra goda skäl att starta den småländska matresan i Glasriket alltså. Låt dig väl smaka.