Smålands vandringsleder

I det småländska landskapet med sin varierande och storslagna natur finns goda möjligheter till både kortare och längre vandringar. Längs lederna hittar du mysiga övernattningsställen med bekväma sängar och god mat. Intar du hellre din kvällsmåltid vid lägereldens sken och vyssjas till ro av trädkronornas sus under stjärnhimlen, så har Småland något för dig också.

Kommunernas turistkontor har utförlig information om hela sitt utbud och säljer ofta kartor över sina leder. Här tipsar vi om några av Smålands bästa vandringsleder.

Sevedeleden i Emils hembygd

Leden går i en sluten ring på 50 km och är indelad i fyra etapper. Lämplig startplats är Mariannelund. Många naturminnesmärken passeras längs leden; bl a intressanta lämningar från istiden, Mossebo gamla säteri med anor från 1100-talet, Kvill-eken som är ett av Europas största träd, dessutom Pelarne gamla träkyrka från 1100-talet och inspelningsplats för Emil-filmerna. 

Utmed leden finns övernattningsstuga, vindskydd och rastplatser.  Läs mer om Sevedeleden.

Holavedsleden i forna rövarskogar

Holavedsleden som är 59 km lång sträcker sig mellan Hättbadens camping i Tranås och Gränna. Leden är en av Smålands längsta och går genom skogar som en gång var fruktade för sina stråtrövare. Det är typiska smålandsskogar med insprängda tegar och sjöar. Utmed leden finns tre fasta rastplatser med vindskydd, toaletter och eldstäder. Vill du övernatta i en skön säng rekommenderas en avstickare till Örserum där du hittar både Smålandsgården och Örensbaden. Läs mer om Holavedsleden.

John Bauerleden i sagoskog

Leden har fått sitt namn efter den välkände Jönköpings-konstnären som hämtade mycket av inspirationen till sina trolska motiv i just dessa skogar. Vandringen är 46 km och går mellan IKHP-stugan i Huskvarna och friluftsmuseet på Grännaberget, du väljer själv vilket som ska vara start och mål. På vägen passerar du genom sagoskog, förbi gamla torp, rester av ett kloster och många vattendrag. Läs mer om John Bauerleden.

Tjustleden i Västervik

Tjustleden är en vandringsled som slingrar sig genom hela Västerviks kommun. Den totala längden är 203 km, uppdelade på nio etapper. Tjustleden erbjuder vandraren omväxlande upplevelser i skog och kulturmark, och varje etapp har sina sevärdheter och naturupplevelser. Läs mer om Tjustleden.

Ostkustleden vid kust, skog och sjö

16 mil lång ringlar Ostkustleden fram i Oskarshamns kommun, både genom skogar, längs med insjöar och kustbandet. Leden är uppdelad i åtta etapper à ca 2 mil, och vid varje etappslut finns en övernattningsstuga att samla kraft i. Första etappen börjar vid Lilla Hycklinge och brukar vara en naturlig startplats. Här finns möjlighet till parkering, en orienteringstavla och tältplats. På turistbyrån i Oskarshamn kan du köpa Fritidskartan, där hela leden finns utmärkt.Läs mer om de olika etapperna här.

Utvandrarleden genom Mobergbygd och Glasrike

Man kan både välja att vandra och cykla i Vilhelm Mobergs fotspår på Utvandrarleden. Vandringen går genom skogar och ängar, förbi stugor och stenmurar, till största delen på skogsvägar och stigar. Den som kan sina Moberg-romaner kommer också känna igen platserna från berättelserna när vägen går genom t ex Ljuder, Åkerby och Duvemåla. Utvandrarleden är en ca 110 km lång rundtur med övernattningsmöjligheter på fyra ställen. Läs en utförlig beskrivning av leden på Utvandrarledens egen hemsida.

Vildmarksleden vid Klavreström passerar Ziplinen

Vildmarksleden följer stigar och små grusvägar genom naturreservat, odlingslandskap och storskog i början av det småländska höglandet. Den är sammanlagt 37 km lång, indelad i fyra etapper, väl skyltad och ganska lätt att gå. På sin väg passerar leden genom området där Little Rock Lake, Europas största zipline-anläggning ligger. Här finns förutom zipline-äventyret även utsiktstorn, gillplatser och en restaurang.

Läs mer om Vildmarksleden.

Bruksmiljö och urskog i Mullsjö

Mullsjö kallar sig för Friluftsriket och det epitetet lever man sannerligen upp till. 13 längre och kortare leder i trakterna kring Mullsjö erbjuder stor variation för vandrare. Ryfors gamla bruk utanför Mullsjö har blivit något av en spårcentral med flera leder som har sin början där eller passerar genom. Där finns också naturreservatet Ryfors Gammelskog med över 350 år gammal urskog. Leden som går genom reservatet är delvis anpassad för rörelsehindrade. I Ryfors finns Engelska Villan där du kan övernatta och äta.