Cykla dressin på Smalspåret

Med vinden i håret trampar du fram mellan Smålands skogar och sjöar. Spåret leder vägen och när benen längtar efter en rast stannar du för en titt i fikakorgen eller ett dopp i sjön. Att cykla dressin på Smalspåret passar bra för alla åldrar. Barnen älskar att få utlopp för sin energi och samtidigt uppleva den småländska sommaren.

Smalspåret ringlar sig genom de allra vackraste delarna av Småland. De sträckor som inte trafikeras av tåg är tillgängliga för dig som vill prova på den ädla konsten att cykla dressin. Ta barnen med dig på en resa mellan skogar och sjöar och njut av farten.

Hultsfred till Målilla Sanatorium

Dressiner finns att hyra på tre charmiga hållplatser utmed Smalspåret. Väljer du att starta i Hultsfred går turen söderut mot Målilla och sanatoriet där. Du passerar ett varierande landskap med mycket tallskog och en vacker badsjö där både och barn och vuxna kan plaska tillsammans. Här finns också en rastplats, så ta dig tid för en fika innan du cyklar vidare mot Målilla, som är känt för sina värmerekord.

 

Virserum till Aggatorp

Startar du i Virserum får du inte missa en runda i stationshuset som är renoverat för att minna om 1950- och 1960-talen. Du börjar din resa genom en vacker lövskog och spåret ger dig en härlig utsikt över Dackebygden och Virserumssjön. Se till att sakta farten när du närmar dig Hjortöström så att du hinner ta en titt på den gamla kvarnruinen och dess damm. Vackraste sträckan väntar dig nu. Smalspåret passerar på en bank över sjön Hjorten och du har vatten på båda sidor av spåret. Strax väntar dig slutmålet Aggatorp.

 

Åseda till Triabo

Djupa skogar, sjöar och små röda stugor omger dig när du trampar ut från Åseda på din väg mot Triabo. Här trampar du genom det mest småländska av landskap. När du kommit halvvägs väntar den gamla lanthandeln i Hultanäs på ett besök från dig. Här kan du frossa i loppisfynd, men tänk på att de ska få plats på dressinen – inga soffor! Har du barnen med dig kan det löna sig att leka tysta leken en stund. Skogen är full av djur och med tur möter ni en vild vän innan ni är framme i Triabo.