Känn historiens vingslag

Strosa bland gränder, borgruiner och pittoreska hus, se hur polkagrisar blir randiga och klappra fram i 1600-talets största och mäktigaste grevskap.

Gränna och Visingsö är två attraktiva utflyktsmål som ligger cirka 40 km norr om Jönköping. Platserna är bland annat kända för sina borgruiner, kullerstensgator och gamla trähus, polkagristillverkning, gårdsbutiker och historia om Grännapojken Andrées polarfärd. Gränna och Visingsö går också under namnet ”Grevskapet” då slottet Visingsborg på Visingsö var navet i Sveriges största grevskap under 1600-talet, ägt av ätten Brahe.  Borgruinerna Brahehus och Näs samt Västanå slott är andra spännande sevärdheter.

Upplev grevskapet på ditt vis 

Gränna och Visingsö bjuder på storslagna naturupplevelser. Röttleåns dalgång söder om Gränna och Girabäcken norr om Gränna har ett unikt växt- och djurliv med flera sällsynta och hotade arter. Vandrare hittar flera kortare och längre vandringsleder i trakten och för den som tycker om att paddla kanot är sjösystemet Bunn och Ören ett eldorado.

Färjan till Visingsö går regelbundet från Gränna hamn och bästa sättet att ta sig fram på ön är med cykel eller varför inte ta en tur med remmalaget, öns traditionella hästskjuts? Du som vill övernatta på Visingsö har både charmiga hotell, vandrarhem och stugbyar att välja mellan. Det är också möjligt att hyra privata stugor, både i Gränna och på Visingö. I Gränna finns även en populär camping centralt belägen i hamnområdet, samt ställplatser för husbil.

 

Underhållning och festligheter

Sommartid är det massor av evenemang i trakten med stor allsångsunderhållning i hamnen, musikfester, polkagris-VM, ballongflygning och annat. Kontakta turistbyråerna i Gränna eller på Visingsö vid frågor.