Komstad Kvarn & Kafé

I Komstad by utanför Sävsjö finns en välbevarad kvarnmiljö från omkring 1900. Vid ån som rinner genom byn blev kvarnen att centrum och runt kvarnen växte andra verksamheter upp; kvarnstensfabrik, sågar, smedja och så småningom en lanthandel. Idag är ett Komstad ett populärt besöksmål med caféverksamhet sommartid och guidningar i den unika och intakta kvarnmiljön.

Lanthandel

Den sista handlaren lämnade lanthandeln 1975 och än idag är inredningen i samma skick som det lämnades. Det finns tom kvar dåtida varor på hyllorna. Lanthandeln är öppen sommmartid och där kan du handla hantverk, lokalproducerad honumg, karameller i strut och en hel del annat.

Café och guidningar

Njut av en kopp kaffe med tillhörande traditionell småländsk ostkaka som serveras i caféträdgårdens natursköna miljö. Om det regnar går det bra att fika i ramsågen. På de guidade visningarna i Komstad får deltagarna en god inblick i historien och människorna som varit verksamma i Komstad genom tiderna. Under guidningen visas de olika byggnaderna med sina olika detaljer som t ex  en fungerande generator från likströmstiden och ramsågen som drivs med vattenhjul, precis som det alltid gjorts. En guidning tar ca 1,5 - 2 timmar och arrangeras maj - aug. Boka din guidnig på [email protected]

Utställningen om Jonas Brunk

Vad har stadsdelen Bronx i New York för koppling till Komstad? Jo, gossen Jonas, som föddes omkring 1600, kom att lämna Komstad och ta tjänst i danska handelsflottan för att sedan tjänstgöra som kapten i holländska flottan och på så sätt hamna i Nya Amstedam, där han köpte ett stort landområde av indianerna. Det blev hans nya hem som så småningom kom att kallas Brunks land eller bara Brunks. Nu hade dock holländarna och engelsmännen som också kom att etablera sig där, svårigheter med uttalet och kallade området Broncks land eller bara Bruncks. I korta drag är det historien om hur Bronx fick sitt namn. Besök utställningen i Komstad där du får betydligt mer detaljer och fakta, inte bara om Jonas Brunk, utan också om Sverige under 1600-talet.