Smålands bästa vandringsleder

I det småländska landskapet med sin varierande och storslagna natur finns goda möjligheter till både kortare och längre vandringar. Längs lederna hittar du mysiga övernattningsställen som erbjuder bekväma sängar, god mat och kanske till och med tar hand om din packning så att du bekvämt kan vandra till nästa trevliga övernattningsställe. Är du av den sorten som hellre intar din kvällsmåltid vid lägereldens sken och vyssjas till ro av trädkronornas sus under stjärnhimlen, då har vi något för dig också! Här får du några tips!

Vandra i Emils hembygd

Leden går i en sluten ring på 50 km. Många naturminnesmärken passeras längs leden; bl a Kvill-eken, ett av Europas största träd, intressanta lämningar från istiden, Mossebo gamla säteri med anor från 1100-talet, dessutom även Pelarne gamla träkyrka från 1100-talet och nutidens inspelningsplats för Emil-filmerna. 
Utmed leden finns övernattningsstuga och rastplatser.  Läs mer om Sevedsleden.

Holavedsleden i forna rövarskogar - Tranås och Gränna

Holavedsleden som är 59 km lång sträcker sig mellan Hättbadens camping i Tranås och Gränna. Leden är en av Smålands allra längsta och går genom skogar som en gång var fruktade för sina stråtrövare. Den går genom typiska smålandsskogar med insprängda tegar och sjöar. Det finns tre fasta rastplatser med vindskydd, toaletter och eldstäder. Vill du övernatta i en skön säng rekommenderas en avstickare till Örserum där du hittar både Smålandsgården och Örensbaden. Bussen mellan Tranås och Gränna passerar Örserum om du vill vandra en del av sträckan. 

 

Tjustleden i Västervik

Tjustleden är en vandringsled som slingrar sig genom hela Västerviks kommun. Den totala längden är 203 km som sedan delats upp på nio stycken etapper. Tjustleden erbjuder vandraren omväxlande och sköna naturupplevelser i skog och kulturmark. Läs mer.

Ostkustleden - 16 mil vid kust, skog och sjö

Läs mer i särskild artikel

Utvandrarleden genom Mobergbygd och Glasrike

Läs mer på egen hemsida

Vildmarksleden vid Klavreström passerar Zipline Little Rock Lake

Vildmarksleden följer stigar och små grusvägar genom naturreservat, odlingslandskap och storskog i början av det småländska höglandet. Den är nyligen lite ändrad så att den går genom området där en stor ziplineanläggning med utsiktstorn, gillplatser och utomhusrestaurang har byggts. Leden är i sin helhet tre och en halv mil lång, väl skyltad och ganska lätt att gå. 

Läs mer

Karta

Bruksmiljö och urskog med flera leder i Mullsjö

Mullsjö kallar sig för Friluftsriket och det epitetet lever man sannerligen upp till. 13 längre och kortare leder i trakterna kring Mullsjö erbjuder en stor variation. Ryfors gamla bruk utanför Mullsjö har blivit något av en spårcentral med flera leder som har sin början där eller passerar genom. Där finns också naturreservatet Ryfors Gammelskog med över 350 år gammal urskog. Leden som går genom reservatet är delvis anpassad för rörelsehindrade. I Ryfors finns Engelska Villan där du kan övernatta och äta. 

Läs mer om vandringsleder i Mullsjö