Tips på bra cykelleder i Småland

Att uppleva Småland från cykelsadeln är en bra idé. Cykla runt sjöar, på öar, i skogar och städer. Landskapet erbjuder korta och långa turer i den mest varierande terräng - allt från öar i Västerviks skärgård till cross country på Isaberg. Det är också vilsamt och trevligt att cykla runt någon av Smålands 5000 sjöar.

Cykla runt sjöar

De riktiga entusiasterna cyklar runt Vättern, en sträcka på ca 30 mil. I juni varje år arrangeras Vätterrundan och tusentals cyklister samlas för att trampa runt sjön. De snabbaste tar sig runt på ca 10 timmar, är du inte så snabb så måste du i alla fall trampa på och vara framme innan 24.00 dag två. Om du vill cykla runt Vättern på egen hand finns det färdiga cykelpaket som kan bokas på www.vattern.se.

Sommen runt 

En annan trevlig cykelrunda är Sommen runt. Sommen ligger på gränsen mellan Småland och Östergötland och är omtalad för sitt fina vatten där det till och med finns en alldeles egen variant av röding, sommenröding. Sommen runt är 127 km lång och längs med vägen finns övernattningsmöjligheter i Tranås, på Torpön och i Malexander.

Cykla runt en sjö är alltid trevligt - sedan får storleken på sjö avgöra hur lång rundan blir.

Bolmen runt - Sveriges 10:e största sjö

Bolmen Runt är en härlig cykeltur som ibland går nära vattnet och ibland genom djupa skogar. Det finns flera platser som passar för en härlig picknick i naturen.

Cykla runt Sveriges 10:e största sjö. En härlig cykelled och vandringsväg med stor variation nära naturen vid glittrande vatten, genom djupa skogar och öppna ängsmarker. Turen kan också delas upp på flera dagar med övernattning på B&B eller campingarna. Karta och mer information.

Runt Åsnen med fågelliv och insjöskärgård

Cykelleden Åsnen runt är ca 14 mil. Den utgår från Alvesta och fortsätter runt hela sjön Åsnen som är en mycket speciell sjö och dessutom blivande nationalpark. Detta på grund av en orörd insjöskärgård. Passar också bra för fiske, kanot och vandring. Knappt halva sträckan är helt bilfri och går på de gamla järnvägsbankarna. Leden tar dig genom en kulturbygd som bjuder på naturupplevelser och intressanta sevärdheter. Du kan följa leden via Alvesta turist- och fritidskarta eller Växjö kommunkarta. Båda finns att köpa på flera platser, bland annat på turistbyråerna i kommunerna Växjö, Alvesta och Tingsryd. Läs mer om Åsnen runt.

 

Cykla längs kust och skärgård

Cykla på Hasselö

Ön är en av Västerviks skärgårds största öar som du når med reguljär skärgårdstrafik. Den 9 km långa grusvägen, med hårt packat underlag, gör ön perfekt för utflykter på cykel. Vill man prova guppigare framfart finns skogsvägar, stigar och vandringsleder kors och tvärs över ön. Cyklar finns att hyra på ön. Läs mer.

Kalmarsundsleden

Kalmarsundsleden är en lättframkomlig vandrings- och cykelled, som sträcker sig längs kusten, totalt ca 80 km. Den går på gamla landsvägar, järnvägsbanvallar, byvägar och kustridarevägar. Det finns vindskydd och plats att göra upp eld på flera ställen längs leden. Du upplever flera av Kalmarsunds varierande natur- och kulturmiljöer. Du passerar också flera badplatser under vägen, bl.a. Ljungnäs, Ekö och Vita Sand. Sträckan mellan Bottorp till Ekenäs i södra Kalmar kommun kallas också för Möreleden och är 18 km lång. Läs mer.

Cykelspåret längst ostkusten

Cykelspåret är en cykelled som följer Sveriges kuster. Huvudsträckningen är cirka 250 mil lång och går mellan Ystad och Haparanda. Leden anlades av Cykelfrämjandet och är uppdelad på olika etapper och följer även Smålands kust

 

I skogar, byar och städer

Växjö

Staden bjuder på tretton olika turer med utgångspunkt i stadskärnan. Välj allt från Växjöåttan på 8 km runt två av stadens sjöar till Kronobergs trampen på 350 km. Turen Växjö runt på drygt 40 km är något så ovanligt som en stadstur. Stråket binder samman de sex sjöarna, naturmiljöer och stadens bostadsområden. Längs sträcken finns rastställen med vindskydd, eldstäder och andra bekvämligheter. Alla turer har bra beskrivningar. Läs mer

Glasriket

Med utgångspunkt i det lilla glasbrukssamhället Målerås når du många leder som går direkt in i såväl det levande Glasriket som det historiska. Du når både Kosta och Orrefors liksom flera naturreservat. Du kan cykla över dagen och komma tillbaka till övernattning i Målerås.

Läs mer om cykelleder med utgångspunkt i Målerås.

Tuff cykling på Isaberg

Isaberg Mountain Resort har området på och runt berget blivit något av ett eldorado för cyklister. Det finns flera längre och kortare cykelleder runt om Isaberg, cykelleder som går på grus- och asfaltsvägar i ett vackert och bitvis kuperat landskap.

På berget finns också anlagda leder som passar för cross country cykling. Det finns sex leder med olika svårighetsgrader och längder och på Isabergs Mountain Resort finns speciella MTB-cyklar att hyra. Det arrangeras cykelläger för både elitåkare och motionärer och vill du boka paket med boende går det att göra alla tider på året.  

Du vet väl att vi har småländska cyklar? I Skeppshult söder om Gislaved har de tillverkats sedan 1911 och är fortfarande en klassiker.