Spännande tips för familjesemestern

I sommar blir Småland en riktig lekplats. Träffa Pippi, cowboysare och clowner. Gå på upptäcksfärd i naturen och låt fantasin flöda med sagor och slott.

I sagornas värld

Astrids Lindgrens Värld i Vimmerby blir sagor verklighet på riktigt. I parkens miljöer får du uppleva välbekanta miljöer och träffa figurerna från Astrids alla böcker i Sveriges största utomhusteater. I år firas Pippi särskilt ordentligt, det är hela 70 år sedan första boken om Pippi gavs ut.  

Mer av Astrid Lindgrens figurer och miljöer kan du uppleva i Barnfilmbyhuset i Mariannelund. I trakten spelades många av filmerna om Emil i Lönneberga in och i Barnfilmbyhuset berättas om inspelningsplatserna och om vad som hände bakom kameran. Filmer rullar och några välkända miljöer är uppbyggda, en del rekvisita visas också. Nytt för i år är utställningar om den animerade filmen Emil & Ida i Lönneberga och Stig Lassbys skapande av filmerna om Pelle Svanslös. 

Missa inte heller Sagomuseet i Ljungby som ligger i en riktig sagobygd med otaliga sägenompunna platser. Titta runt i det roliga museet och lyssna på spännande sagor om tomtar, troll och jättar – för att nämna några av de oknytt som finns i Småland. Utanför museet kan barnen leta efter sagoskatter med hjälp av gps. 

 

 

Riddare, cowboysare och clowner

Sommartid förvandlas det mäktiga Kalmar Slott till barnens eget slott. Alla äventyrslystna barn får chansen att utmana Svarte Riddaren och med den äran bli högtidligt dubbad i slottssalen. Gå på skattjakt och besök slottets fängelsehålor. Kanske träffar du på slottets prinsessa eller ser skymten av ett slottsspöke?

Äventyr av annat slag kan du uppleva i nöjesparken High Chapparral. Här träffar du cowboysar och indianer och rätt var det är kanske du stöter på Lycky Luke eller Zorro. Det bjuds på shower av olika slag och du kan åka både ånglokstår, dilligens och hjulångare. I ett hägn finns ett gäng mäktiga bisonoxar att fascineras av och i nöjesparkens restauranger bjuds det på typisk mat i genuina miljöer, en upplevelse för hela familjen. 

Tingsryd Resort uppträder Familjen Weisheit med Cirkus Bambino alla kvällar från 6 juli till 9 augusti. Räkna med föreställningar som präglas av varm atmosfär med mycket humor, hästar, jonglering och clowner. På dagarna finns lekledare på campingen och de ordnar spännande aktiviteter för alla barn, t ex minidisco. Här finns också lekplats, minigolf, hästskjuts och närhet till äventyrsbad, ingen risk för att det ska bli långtråkigt med andra ord!

 

 

Lek så mycket du kan

Sagornas värld dyker upp även i Nils Holgerssons Värld i Vimmerby. Här finns ett Sverige i miniatyr uppbyggt och i parkens äventyrsdel kan du klättra bland trädtopparna, köra trampbil, spela minigolf och leka i lekparken med klätternät och hoppkudde. Det finns också en laserskjutbana för den som prova det. 

Mera lek blir det på Isabergs äventyrslekplats, säkert södra Sveriges största och rätt unik i sitt slag. Här finns spännande hinderbanor, höga klätterställningar och skojiga gungor, risken är att besöket blir lååångt. Vill barnen ha mera utmaning finns också Isabergs höghöjdsbana med en speciell bana lämplig för barn. 

Vattenlek för fulla muggar kan det bli på det nya äventyrsbadet på Västervik Resort Lysingsbadet, norra Europas största och familjevänligaste semesteranläggning. En inomhusdel med medelhavsklimat och utomhusdel med härliga vågströmmar, vattenrutschbanor, häftiga lekmiljöer, flera pooler och relax med olika bastutyper och varmvattenkällor gör besöket till en upplevelse i alla väder. När hungern slår till serverar restaurangen och caféet medelhavsinspirerad mat och dryck.  

 

Utforska och lära

Besök Emåns Ekomuseum i Bodafors där du får lära dig allt om Emån, från källa till hav. Natur- och djurliv beskrivs och fiskarna som simmar i ån utanför museibygganden kan du titta på genom ett undervattensfönster. I Emån trivas malar och i museet kan du se en uppstoppad version av den största malen som någonsin fångats i Emån. I Museiparken finns en vattenlekplats som lockar till lek och experimenterande, ta med dig extrakläder!

Hur går det till att blåsa glas? På The Glass Factory finns hela sommaren ett stort utbud med aktiviteter för hela familjen. I barnens egen avdelning kan de prova på att gravera och måla på glas. De får lära sig om glaset som material, dess historia och Glasrikets kulturarv genom nyfikenhet, kreativitet och delaktighet. På Kosta och Målerås kan du boka in dig för att prova glasblåsning på riktigt. Och ditt alster kan du hämta dagen efter.

Getnö Gård – Lake Åsnen Resort ligger på en halvö i sjön Åsnen och strax intill en blivande nationalpark. På anläggningen finns naturskolor för barn där de leker och lär i naturen - provar på fiske, vandring eller till och med ett vikingaäventyr. På Huseby Bruk spanas det efter småkryp på land och i vatten och barnen får upptäcka en helt ny värld.