Sveriges Glasmuseum och Kulturparken Småland

I centrala Växjö ligger den vackra museiparken med tre av prisbelönta Kulturparken Smålands hörnstenar - Smålands museum med Sveriges Glasmuseum och Utvandrarnas Hus med utställningen Drömmen om Amerika. Kulturparken Småland blev Årets museum 2012.

Smålands museum är Sveriges äldsta landsortsmuseum och öppnande i egen byggnad redan 1885. I de permanenta utställningarna hittar du godbitar ur museets stora samling som växt genom åren. Bland annat visas operasångerskan Christina Nilssons smaragdsmycken som kom dit genom en insamling. Annat sevärt är en stor myntsamling och många stenåldersföremål. I museieparken är det ofta saker som händer.

 

Sveriges Glasmuseum

Här visas ett urval av Sveriges största samling av konst- och bruksglas. Det är en magisk värld där du följer glasets väg från Hertig Karls 1580-tal till dagens spännande konstglas. Du häpnar över de kungliga praktpjäserna och Tsarens kristallskål. Var tid har sitt alldeles speciella glas - böndernas pressglas från 1800-talet och de världsberömda formgivarna på 1900-talet. Men kanske du ändå imponeras mest av de moderna formgivarna - Ulrika och Bertil Vallien, Kjell Engman och många fler. En perfekt start på din resa till Glasriket.

Utvandrarnas Hus

Här uppmärksammas den stora utvandringen 1850-1930 då 1,3 miljoner svenskar lämnade Sverige för tron på en bättre framtid andra sidan havet. Du kan följa deras väg i utställningen Drömmen om Amerika. Kanske tänker du på romanerna om utvandrarna och filmerna som baserats på böckerna. Författaren Vilhelm Moberg uppmärksammas med ett eget rum.

Glasgatan

I Växjö finns mycket glaskonst utanför museets väggar. Börja i Växjö Domkyrka - du kan inte missa de två ståtliga tornen. Här har Bertil Vallien gjort altartavlan i glas och Kjell Engman har gett design och form till dopkällan. Rakt upp från Domkyrkan går Sandgärdsgatan, numera även kallad glasgatan. Här har nämligen glasrikets kända formgivare gjort glaskonst för gaturummet. En promenad kvällstid rekommenderas då de är belysta.