Kleva gruva

Kleva Gruva har anor sedan slutet av 1600-talet. Mellan 1691 och 1920 fanns här ett bergverk och det har utvunnits både koppar och nickel ur berget. Idag är Kleva Gruva en turistanläggning i ett vackert naturskyddsområde och från toppen av berget är utsikten över omgivningen hänförande.

Ett besök i Kleva Gruva passar verkligen alla åldersgrupper. Njut av naturen, lära dig något om historien, var aktiv och få en spännande upplevelse utifrån dina egna förutsättningar.

Innan du som besökare kliver in i gruvan får du en hjälm att ha på huvudet och en ficklampa att lysa upp med. Att arbetsförhållandena var tuffa inne i gruvan blir man som besökare varse när man följer gångarna inne i berget. Det är imponerande vad gruvarbetarna genom åren har åstadkommit med sin enkla verktyg. I gruvan finns ca 2 km långa gångar och orter som är tillgängliga idag och dessa får besökare utforska på egen hand eller med en guide.

Utanför gruvan finns olika aktiviteter som guldvaskning, klättring och skattjakt, både inne i gruvan och utanför. Det finns också  finns grillplatser med bord, bänkar och ved som får utnyttjas gratis. Ta gärna med egen matsäck och vill du hellre köpa på plats så säljer gruvstugan fika, drycker, korv och grillskivor för egen grillning, godis och souvenirer. Hett tips - ta med varma, oömma kläder och vattentäta skor! Det är också bra att känna till att det endast är kontant betalning i Kleva Gruva.

Vintertid, när gruvan är stängd för besökare, sitter hundratals fladdermöss av olika arter på väggarna och sover.