Ångaren Thor - ett kulturarv till sjöss

I Småland finns Sveriges äldsta vedeldade ångare; Ångaren Thor. Båten trafikerar Helgasjön utanför Växjö, med Kronobergs slottsruin som hemmahamn. Här får du chansen att lätta ankar och glida fram i ett riktigt kulturminne och samtidigt uppleva Småland från sjösidan.

Ångaren Thor är byggd 1887 på Bergsunds Mekaniska verkstad i Stockholm. Men nu finns den alltså i Växjö där den under sommaren trafikerar Helgasjön upp till Sveriges sydligaste sluss; slussen i Åby. Slussen byggdes färdigt samma år som Ångaren Thor och är ännu i bruk. Att slussa med Thor är ett minne för livet. Båten är också ett teknikhistoriskt måste för de som intresseras av ångkraften. Från maj till augusti gör Thor olika turer enligt tidtabell varav de flesta går till slussen, men du kan också göra längre turer med middag och övernattning.

Historiskt användes ångaren för last- och passagerartrafik på sjön. Ångaren Thor donerades till Smålands Museum på 50-talet och ägs idag av Kulturparken Småland. Där kan du nu köpa biljetter till de populära åkturerna.

 

Kort fakta om Thor

Båten gör ca 9 knop och kan skeppa ca 50 personer. Den är ca 16,5 meter lång och 3,60 meter på det bredaste stället. Besättningen består av en skeppare, en maskinist och en maskinelev. Maskinen är en encylindrig ångmaskin och bränslet består av ved och kol.