Nostalgitripp på Tyrolen

Tyrolen i Blädinge, strax utanför Alvesta, är en välbevarad svensk folkpark ute på den småländska landsbygden. På 60-talet var det Smålands främsta nöjespalats med dansbana och livemusik. Nu lever folkparken igen med påhittiga evenemang där kult och kultur möts i skön retrostil.

Tyrolen lever

Festplatsen Tyrolen byggdes 1962. Konstnären Sven Truedsson höll i penseln och än idag kan du se hans säregna målningar runtom i parken. 60-talet var Tyrolens glansdagar och stora artister stod på kö för att spela här. Publikrekordet är fortfarande från 1968 då 3666 personer kom för att se och dansa till Sven-Ingvars. Efter att parken lades ner under 70-talet har ett lugn legat över platsen, tills för ett par år sedan då portarna till detta legendariska nöjespalats återigen öppnades.

Populära festivaler och välbesökta motorträffar

Idag erbjuds ett brett utbud av aktiviteter och arrangemang på Tyrolen. Här finns det något för alla och alla är välkomna. På senare år har många stora artister uppträtt på Tyrolens diverse festivaler, däribland The Ark, Markus Krunegård och Timbuktu & Damn! Festivalerna på Tyrolen är mycket familjevänliga och cirkusartister brukar vara ett populärt inslag bland barnen.

Under året anordnas också motorträffarna Olles Onsdagar, uppkallat efter Olle Olofsson som byggde Tyrolen 1962. Här blandas tjusiga amerikanska bilar med svenska motorentusiaster från hela landet. Alla fina veteranfordon ställs upp för beskådning och ibland bjuds det även på levande musik.

Festivalen Muskelrock är en av Tyrolens mest välbesökta evenemang. Ett paradis för pudelrockare som älskar hård musik och festivalcampingar. Andra arrangemang är drive-in-bio, loppmarknader och småländsk skördefest. Tyrolen i Blädinge är sannerligen en pärla som erbjuder något för alla smaker.

Ett bevarat kulturminne

När föreningen Tyrolens vänner köpte den gamla folkparken 2007 påbörjades en omfattande renovering med fokus på bevaring. Målet var att få Tyrolen i skick utan att förstöra det karaktäristiska 60-talsutseendet. Idag finns det tre fasta scener varav två är under tak. Den stora scenen har ett vackert slitet golv från alla dansande besökare genom åren. Taket är utsmyckat med tidstypiska målningar på öldrickande herrar och rosiga damer. Kulörta lampor omger grusgången som leder dig genom parken. En riktig nostalgitripp!

 

Länk till Tyrolens webbplats