Stilla åar, trolska sjöar och inbjudande skärgård

Med 5 000 sjöar, en massa åar och 20 mil kust finns det gott om möjligheter för aktiviteter på vatten. Här tipsar vi om några vattenaktiviteter av olika slag, både på och under ytan.

Guidade båtturer

I Göteborg finns den klassiska Paddan-båten, i Kalmar är det Flundran som tar dig med på en spännande runt den historiskt inressanta staden. Turen går runt Kvarnholmen som idag utgör Kalmar centrum. Under den timslåmga turen får du ta del av historiska händelser och anekdoter. Boka biljetter på Kalmar Turistbyrå, 0480-41 77 00. Med Kalmarpasset får du 50% rabatt på biljettpriset. 

På sjön Vidöstern kan du få åka turer med vikingaskeppet Vidfamne. Turerna utgår från småbåtshamnen i Osudden. Välj mellan en entimmestur på sjön eller den längre turen som tar dig till bruksmuseet Åminne Bruk där guidad visning och fika ingår. De kortare turerna kan inte förbokas, så det gäller att vara på plats i god tid innan avgång. Endast kontant betalning är värt att notera. Övriga turer förbokas på Värnamo Turism. Se Vidfamne på film. 

I den trolska miljön vid sjöarna Bunn och Ören hämtade konstnären John Bauer inspiration till sina målningar av troll och prinsessor. Här kör skepparen Sigge Trolska båtturer med sin båt M/S John Bauer guidade turer i sjöarna som är sammanlänkade med en kanal. Under turen berättar skepparen allehanda historier och kuriosa, så räkna med underhållning. Turerna tar knappt tre timmar och utgår från badplatsen i Bunnström vid sjön Bunns norra strand från juli till 10 augusti. Förboka gärna turerna på telefon, risken är stor att turerna är fulla. Läs mer om turerna här. 

 

 

 

Under ytan

I vattnen runt Västervik fins många dykplatser för både naturdyk och vrakdyk. Den låga salthalten gör att flera hundra år gamla vrak fortfarande är mycket välbevarade och natursköna undervattenlandskap bjuder på fascinerande dykupplevelser. På Västervik Dykcenter kan du gå kurs, allt från grundkursen Open Water Diver till dyklaedarkursen Divemaster. Det arrangeras utfärder för både nybörjare och mer erfarna dykare. Utfärderna är både med dyk från båt och med dyk från land.  

På Kalmar läns museum kan du beskåda det fynd som gjordes av dykare för ca 30 år sedan. Regalskeppet Kronan kantrade, exploderade och sjönk den 1 juni 1676 under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Läs mer om utställningen och se en spännande trailer om Kronan.

Fynd av helt annat slag kan du göra om du följer med på Rogers lugna äventyr under ytan i vattendrag utanför Habo. Iklädd lånad snorkel och våtdräkt följer du bäckens porlande ström och upptäcker djuphålor, musslor och annat som lurar under ytan. Innan du ger dig iväg i vattnet tillsammans med guiden Roger är det genomgång av utrustning och säkerhet. Aktiviteten bokas på Sjöhaga Pensionat.

 

Med färjan till ön

Visingsö brukar kallas för Vätterns pärla. Ön är ca 14 km lång och ca 3 km bred, det finns endast antydan till backar, så cykel lämpar sig alldeles utmärkt som transportmedel på ön. Du kan också ta dig till några av öns sevärdheter med hjälp av de traditionella remmalagen. Färjan till Visingsö går från Gränna med täta turer sommartid. Nytt för i år är den nya bilfärjan Braheborg som tar 34 bilar och total 397 passagerare. Visingsöleden trafikeras av Trafikverket, läs mer om tider, priser och platsbokning av fordon. 

Trafikverket trafikerar också en färjelinje till Bolmsö i Bolmen. Bolmsö är Smålands största ö och har broförbindelse med Tannåker på sjöns östra sida. Färjan går mellan Sunnaryd och Bolmsö kyrkby på öns nordvästra sida. På Bolmsö kan man ägna sig åt natur- och friluftsliv. Fiska, paddla, cykla eller häng med på turridning. Inte bara på Bolmsö utan också runt hela Bolmen finns många privatstugor till uthyrning och en campingplatser. Besök Sjörikets hemsida för tips. 

Om du ska besöka Smålands granne Öland kan vi rekommendera cykelfärjan M/S Dessi mellan Kalmar och Färejestaden. Det råder ju gång- och cykelförbud på Ölandsbron och är du inte bilburen är cykelfärjan ett bra alternativ. Färjan går i trafik mellan april och september och överfarten tar ca 30 minuter. Biljett köps ombord. Tidtabell hittar du här.

Hasselö är Västervik skärgårds största och mest befolkade ö. Landskapet är omväxlande med en fin, bilfri grusväg, så upptäck ön till fots, på cykel eller med traktor och vagn. Det finns en barnvänlig sandstrand, lanthandel med kafé och uthyrning av cyklar och havskajaker. Du kommer hit med M/S Freden som avgår från Skärgårdsterminalen på Skeppsbrokajen i Västerviks centrum. Boka din färjebiljett online.