Karameller och brända mandlar i Mönsterås

Råsnäs Konfektyrer och Timmernabbens Karamellfabrik garanterar ett välsmakande besök i Mönsterås. Brända mandelns hemort ståtar med två godisfabriker fyllda av sött, surt och salt i glödande färger. Det godaste av det goda. I butikerna passar du på att köpa en elegant presentförpackning till någons speciella dag, eller kanske du klarar att bara unna dig en liten, men underbart god, klubba.

Brända mandlar är misslyckandet som blev succé. För hundra år sedan skulle karamellkokaren Nils von Essen på Råsnäs Herrgård rosta mandlar, men glömde dem i ugnen. En riktig smålänning låter aldrig något gå till spillo och han skapade en helt ny godsak av sina brända mandlar. De brända mandlarna med sitt söta rosaröda hölje är nu svensk karamellhistoria. Linus Petersson på Råsnäs Konfektyrer håller traditionen levande och skapar fortfarande godis efter ursprungliga recept.

Handgjorda karameller – ett unikt hantverk

Idag hittar du Råsnäs Konfektyrer mitt i det lilla samhället Timmernabben vid Kalmarsund. Här kokar Linus och hans kolleger varje karamell med omsorg. Det är ett avancerat hantverk som kräver precision. Ett par grader fel och smaken blir inte den perfekta. I butiken tävlar de mest fantastiska lukter och smaker om din uppmärksamhet. Citron, anis, kastanj, vanilj och päron kittlar näsan. Namnen minner om gamla tider, eller vad sägs om teaterkonfekt, vaniljfudge och polkagris?

Timmernabbens Karamellfabrik - traditionell konfektyr

Utmed E22an ligger ännu ett godisparadis, Timmernabbens Karamellfabrik. Mönsterås drog verkligen vinstlotten i det stora godislotteriet. Läckert, lyxigt och alldeles underbart, som Timmernabbens Karamellfabrik konstaterar på sina presentkartonger. Du får falla för frestelsen och njuta en stund av välgjord, traditionell konfektyr fjärran från snabbköpens lösgodis.