Kul att vara barn i Glasriket

Trodde du att glas var bara för vuxna? Att ett besök i Glasrikets shoppar och hyttor inte var något för barn? Här finns faktiskt en hel del att hitta på, både i och utanför hyttorna. Att kliva in i medeltiden eller prova på att jobba med glas på egen hand är väl skäl nog.

Det kan allt vara lite pirrigt att prova på glasblåsning. Glasmassan är riktigt varm - 1100 grader. Men du kan lita på den erfarne glasblåsare som alltid finns till hands. I någon av Glasrikets alla hyttor kan hela familjen göra varsin skål eller ett glas. Glas måste dock svalna långsamt, annars spricker det. Därför kan du inte hämta ditt mästerverk förrän dagen därpå.

 

Barnens Glass Factory i Boda

The Glass Factory är ett museum och ett upplevelsecentrum där Boda Glasbruk en gång fanns, som det kan berättas mycket om. Men nu gäller det barnen i Glasriket. Här har de nämligen en alldeles egen värld av glas. De kan klä ut sig till luffare eller glasblåsare och jobba vid den stora ugnen. Ja, det är på låtsas förstås och ugnen bränns inte. I verkstaden flödar kreativiteten. Här får de måla och gravera glas i alla möjliga mönster och färger.

 

Glasriket är älgsäkert

I Glasriket finns två älgparker där du kan möta det stora, imponerande djuret på nära håll. På Grönåsens Älgpark utanför Kosta går du en 1300 m lång slinga runt ett stort hägn. Du har stora möjligheter att se djuren vid dammen eller från ett utsiktstorn. På Glasrikets Älgpark utanför Nybro åker du på safaritur och kommer älgarna riktigt nära och kanske kan se dem bada i någon av de två dammarna du åker förbi. En nyhet är att du kan fiska foreller. Båda parkerna har souvenirshop och grillplatser.