Delikatesser vid Smålandskusten

Nabbens Rökeri & Fisk i Timmernabben och Huldas i Harrstorp är perfekta resmål för dig som älskar gediget mathantverk. Tänk dig att sitta vid strandkanten ett stenkast från rökeriet i Timmernabben och smaka av delikatesserna flatrökt ål, kallrökt lax och rökt flundra. Eller att tillbringa en njutningsfylld stund med näsan djupt nere bland alla ostar och kryddor i Huldas matbod på Harrstorps gård.

Nabbens Rökeri & Fisk ligger i Timmernabbens lilla samhälle på smålandskusten med Kalmarsund som närmaste granne. Här röker Pär och Marie Lindeby sedan ett par decennier tillbaka fisk enligt traditionella metoder. Med rök från alved som en av många kryddor trollar de fram fantastiska smaker i sina rökugnar. I sortimentet ingår kallrökt, varmrökt och gravad lax, klassikern böckling och spännande rökta räkor samt mycket mera.

Butik, catering och servering

Du kommer att få svårt att välja bland alla godbitarna, så passa på att fråga den kunniga personalen i butiken. De vet allt om fisk och har också lokalproducerade tillbehör att rekommendera, du kan säkert inte låta bli att köpa lite av rökeriets egna, unika, romsås. Personalen hjälper dig också att samman en härlig matupplevelse med full cateringservice om du tänker ordna fest. Bestämmer du dig för att äta i serveringen på verandan ingår havsutsikten i menyn. På tallriken hamnar så klart rökt fisk, i en baguette eller i en soppa, du bestämmer.

Huldas i Harrstorp – genuint mathantverk

Hos Huldas  på gården Harrstorp strax utanför Mönsterås har en gammal bygghandel fått nytt liv som delikatessbutik. Hulda, som egentligen heter Magdalena Läggeberger, välkomnar dig med ett utbud av ostar som saknar sin like. Bara namnen får det att vattna sig i munnen eller vad sägs om lönnlövstäckta vit- och grönmögelosten Queso de Hoja, getosten Viejo Maestro eller kittostarna Taleggio och Altesse. Sverige är representerat med en vällagrad prästost smaksatt med whiskyn Mackmyra och närproducerade ölandsostar.