Friluftsriket Mullsjö

Det är inte utan anledning som Mullsjö har lagt beslag på epitetet ”Friluftsriket”. Redan i slutet av 1800-talet åkte turister med tåget från Göteborg till Mullsjö med omnejd för att andas in den friska luften och utöva stärkande friluftsliv. Dagens besökare kan välja bland en mängd olika aktiviteter, i organiserad form eller på egen hand, det är bara att välja efter behag.

Välordnade vandringsleder

I Mullsjö finns ett välorganiserat system med både vandrings- och cykelleder. Alla leder är ordentligt uppmärkta och väl underhållna och informativt kartmaterial finns att köpa i kommunens infocenter eller på någon av alla boendeanläggningar i trakten som erbjuder prisvärt boende och trevliga vandringspaket. Passa också på att leta geocacher när du är ute och vandrar, entusiaster i bygden har verkligen ansträngt sig för att placera ut riktigt många cacher på genomtänkta och intressanta ställen. 
Lederna knyter ofta an till lokalhistoriskt intressanta natur- och kulturmiljöer. I naturreservatet Ryfors Gammelskog finns en led som är anpassad för rörelsehindrade och försedd med informationstavlor i blindskrift. Kulturhistoriskt intresserade bör inte missa Eriksgatuleden där man vandrar bland tydliga spår och rester av mer än 1 000 är gamla hålvägar, en alldeles speciell känsla. 
 

Ridning och paddling på ett ställe

Om du är mer intresserad av organiserat friluftsliv erbjuder aktivitetsföretaget Kyrkekvarn både paddling och ridning. Aktivitetscentrat ligger vid Tidans strand med anslutning till sjön Stråken. Sadla en av Kyrkekvarns islandshästar och bege dig ut i skogen på en kortare eller längre ridtur i grupp eller packa kanoten för en längre eller kortare tur. I området finns anlagda lägerplatser med eldstäder och vindskydd och vill du bo mer bekvämt finns det också en massa stugor att välja bland. 

 
 

Kulturhistoria på Ryfors

Ryfors Bruk utanför Mullsjö har anor sedan slutet av 1700-talet. Området har under de senaste decennierna åter väckts till liv och flera byggnader har restaurerats och rymmer nu olika verksamheter och tillställningar. Engelska Villan är numera hotell, det gamla mejeriet är kansli för den lokala golfklubben, i smedjan hörs hammarslagen återigen och även den gamla kägelbanan har väckts till liv och är åter spelbar. I parken kan dagens besökare ana brukets storhetstid den dåtida engelska parken var lika välkänd som Drottningholm och Haga. I parken anlades för övrigt Sveriges första golfbana 1888. Besökare kan idag ströva omkring i bruksområdet och delar av parken och sommartid arrangeras konserter, guidade vandringar och teater. 

 
Ryttarens Mosse, godis och solbad året runt 

Andra heta tips för den som besöker Mullsjö är den byggnadsminnesförklarade torvströfabriken Ryttaren. Mellan åren 1906-1997 förädlades torv på fabriken och som mest sysselsatte man 200 personer. Idag sköts området och byggnaderna av en förening och sommartid kan besökare följa med på guidade turer både i fabriken och på mossen och få höra den intressanta historien om verksamheten. 
Godissugna barn och vuxna rekommenderas ett besök på godisfabriken Ryfors konfektyr. Butiken är full av godissugna barn och vuxna, speciellt på lördagar. Sortimentet är stort och den berömda Ryforskolan är ställets specialitet. 
Slutligen ett hett tips. Säker du en annorlunda upplevelse ska du bege dig till Axtorp Sunhouse utanför Sandhem. Med insikt om solens välgörande inverkan har en ombyggd ladugård inretts för att ta emot besökare som kan slappa under solljussimulatorer, doppa tårna i sanden på den konstgjorda stranden , ta sig ett dopp i poolen och en drink i baren. Välgörande avkoppling under trivsamma former helt enkelt, perfekt för kompisgänget eller företagsträffen!