Hyttsill i Glasriket

Glasarbetarna har gått hem för dagen och i hyttan är det bara de mullrande glasugnarna som fortfarande hörs. Mitt på golvet står nu långbord som förvandlar hyttan till festsal. Dofterna avslöjar menyn: salt sill bakad i ugn med grädde och dill, knaperstekt fläsk, småländska isterband och ugnsbakad potatis. Knäckebröd och ost. Lägg därtill en rejäl skål lingonsylt och maten är klar att serveras. Mer småländskt kan det knappast bli.

Hyttan var byns samlingspunkt

Traditionen med hyttsill har anor från tiden då hyttan var byns samlingspunkt.  Glasarbetarna stannade kvar efter arbetsdagens slut och luffare och bybor kom förbi för att värma sig framför glasugnen. När hungern kom smygande fick någon en idé om att tillaga mat i kylröret, där glaset tidigare under dagen stått och svalnat. Maten tillagas på samma sätt än idag och den välkomnande värmen är densamma.

Glasblåsning - se och prova

Efter maten är det samling runt glasugnen och showen kan börja: glasblåsaren fångar an glasmassan på pipan och börjar forma den. Sedan kan det bli din tur att själv prova på att blåsa glas. Du upptäcker nog att det som såg så enkelt i glasblåsarens hand är betydligt knepigare. Men det är ett minne för livet att ha gjort ett försök. 

En hyttsillsafton ser lite olika ut beroende på vilket glasbruk som står värd. Gemensamt är att ni alltid bjuds på en historisk meny där sill, isterband och ostkaka är givna inslag och en uppvisning i glasblåsning – allt inramat av hyttans mystiska stämning och trivsam underhållning.