Lagaleden kanotled - paddla genom Småland

Lagaleden är en av sju större kanotleder som sträcker sig inom och igenom Småland. Den är cirka 150 km lång och erbjuder dig chansen att uppleva en aktiv och avkopplande semester i ett område med rikt djurliv och omväxlande natur.

Leden startar i sjön Bolmen, går via Ljungby och Markaryd och vidare till Lagans utlopp i Kattegatt. Paddlingen sker genom täta granskogar i norr och genom öppna ängslandskap i söder. Karaktären på paddlingen är varierande från väldigt snabba forsar till lugna spegelblanka sjöar.

Bo och göra längst med leden

Utmed Lagaleden finns ett 30-tal kanotlägerplaster med vindskydd, eldstad, toalett och sopkärl. För att få använda dessa köper du en kanotcheck som sedan placeras i en låda på lägerplatsen. Kartor och checkar finns att köpa på närliggande turistbyråer samt hos de flesta kanotuthyrare. Checkarna kostar bara några tior per person. Du kan även campa på flera orörda öar och stränder längst med vägen. Vandrarhem finns såklart också i de flesta orterna utmed leden.

Blir du fikasugen och behöver en bensträckare ligger trevliga Gräddhyllan Lantcafé med utsikt över Lagan i närheten av Markaryd. Här kan du stanna för en bit mat eller smarriga hembakade kakor.

Sjön Bolmen

En möjlig utgångspunkt för din paddeltur skulle kunna vara sjön Unnen strax väster om den stora sjön Bolmen. Här finns möjlighet att hyra kanoter och proviantera. Efter någon timmes paddling och ett kortare lyft når du Bolmen; Sveriges tionde största sjö med 365 öar.

För båtfolk och kanotister bjuder Bolmen på upplevelser av hög klass. Sjön har flera hundra stora och små öar, spännande upptäckter och strandhugg. Den stora vattenytan bjuder ett rikt fågelliv där både storlom och fiskljuse häckar. Här finns även goda fiskechanser, så att ni själva kan fixa middagen. Fiskekort kan köpas online eller på närmaste turistbyrå.

En kanotkarta över Lagaleden finns som PDFom du klickar här.

undefined