VisFestivalen i Västervik

VisFestivalen i Västervik är en återkommande festival som har anordnats varje år sedan 1966. Genom åren har landets främsta visartister återfunnits på scenen inne på Stegeholms slottsruin. VisFestivalen, som har kommit att bli ett kulturhistoriskt fenomen, är liktydigt med Västervik för många människor runt om i Sverige. Festivalen äger alltid rum under vecka 28.

Varje år samlas artister som tillsammans med publiken skapar oförglömliga upplevelser. Inne i slottsruinen framkallas den fantastiska stämning som gör VisFestivalen så unik. Slottsruinen är kulturminnesmärkt och byggd på 1300-talet för att skydda hamninloppet till Västervik. De metertjocka stenväggarna erbjuder en speciell akustik och bidrar till den mysiga atmosfären, allt under bar himmel.

I centrum står naturligtvis den svenska visan. På festivalen kan du uppleva alla artister i programmet då de uppträder efter varandra, på en gemensam scen. Ikoner som Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström är särskilt starkt förknippade med VisFestivalen och har uppträtt här flera gånger. På senare år har artister som Timbuktu, Tomas Anderson Wij och Jack Vreeswijk gett uppskattade framträdanden här.

Du kan ta med en egen liten picknickkorg in på festivalen, men tänk på att det är begränsat med utrymme. Arenan är alltid fullsatt och de hängivna fansen har inget emot att sitta trångt. Det finns platser på parketten på enklare träbänkar, eller uppe på läktaren med bra översikt över scenen. Men känslan av närhet och kontakt med artisterna finns i hela arenan.