The Glass Factory

The Glass Factory är ett upplevelsebaserat, interaktivt glasmuseum mitt i Glasriket. Museet fungerar också som kunskapscentrum och kreativ mötesplats för konstnärer, designers och besökare. Konstglassamlingen består av cirka 30 000 föremål från olika glasbruk. I glashyttan produceras konstglas men där experimenteras också.

The Glass Factory – ett av Nordens största glasmuseer skapades 2009 då Emmaboda kommun köpte de omfattande glassamlingarna från Boda glasbruk, Kosta glasbruk och Åfors glasbruk. Museets verksamhet inkluderar tillfälliga utställningar, hotspots, basutställningar, pedagogisk verksamhet för barn och ungdomar samt programverksamhet med föreläsningar, happenings, glasshower, teaterföreställningar och workshops. Sommaren 2013 visas utställningen Catching Mist.  Här ovan Ned Cantrells Golden Austronaut.

 

Glashyttan 

Glashyttan drivs av Fredrik Nielsen (t.v. på bilen). Den har dels en basproduktion med hög konstnärlig kvalitet, dels en experimentell grund med glasshower, happenings och demonstrationer dit konstnärer och designers bjuds in för att experimentera och hitta nya uttryck. Du kan som besökare pröva på och undersöka hur det känns att arbeta med glas och utveckla din kreativa förmåga.

Glanstider

I museets samlingar visas mycket glas från bland annat Bodas glanstid som var under 60- och 70-talen då det sjöd av liv och kreativitet. Det var här man startade Boda Smide, Boda Trä och Boda Nova. Men framför allt förädlades glasmassan i nya spännande former med hjälp av legender såsom Erik Höglund , Signe Persson-Melin, Monica Backström, Rolf Sinnemark och Kjell Engman.
Bild tv: verk av Erik Höglund.

 

The Glass Factory Shop

I The Glass Factory shop  handlar du glas och produkter med anknytning till glas. Det finns mycket som unikt bara säljs här, en mötesplats för nyskapande och kreativa produkter.  Det finns en avdelning med unikt studioglas liksom ett utbud av glaslitteratur och filmer. Sommartid har också Design House Stockholm  öppet för shopping.