Barnens bästa i Jönköping

Visst är det roligt med semester på landet, men semester i stan kan också vara kul. Speciellt om staden bjuder på mycket roligt, vad sägs till exempel om en två km lång sandstrand?

Väljer du att att besöka Jönköping på semestern är det lika bra att du bokar in en extra natt så att du verkligen hinner uppleva allt roligt som finns i stan tillsammans med dina barn. Skejta i Olliewood, klappa djuren i Stadsparken, utforska teknik på Upptech och blir du sugen på sötsaker är det inte långt till Gränna, polkagrisens hemvist.

Olliewood för skejtaren

Alla som åker skateboard vet vad olla betyder och det kan alla skatenördar göra i Jönköpings Skatepark Olliewood. Parken ligger på Rosenlundsområdet och här samlas barn och ungdomar och emellanåt en och annan vuxen för att åka skateboard, kick-bike, in-lines eller cykel. Betong och asfalt har formats och utgör 1 200 kvm ren skateboardglädje. Parken har sedan invigningen för några år sedan blivit Sveriges mest centrala skatespot och samlar entusiaster från olika håll.

 

Upptech för upptäcktslystna

Upptech är ett av Sveriges 16 Science Centers och finns på Kålgården i Jönköping. På 1700 kvm finns inspirerande miljöer med en massa roligt att experimentera med och prova på. Ledstjärnan är kopplingen mellan kroppens upplevelse och sinnenas lärande. Här finns experimenthall med interaktiva experimentstationer, ett LEGO Mindstorm Center©, undervisningssalar för temaundervisning, utställningsdelen Berget Skogen Vattnet som knyter an till natur, historia och ekologi och dess betydelse för Jönköpingsregionen. Här kan du lära dig om regionala naturresurser och om hur dessa påverkat den tekniska utvecklingen i regionen. Legorummet sätter fart på hjärnan. Fantasi och kreativitet. Testa att programmera robotar (från 9 år). Utomhus finns en uppbyggd bana i trafikmiljö där de yngsta kan prova på att åka elbilar. Det finns också ett planetarium dit skolklassen, föreningen eller kompisgänget kan komma och få en visning bland stjärnor och galaxer. På Sinnenas balkong får du testa dina sinnen, känna, klämma, lukta, testa balans och syn. Upptech passar både ung som gammal.

undefined

Stadsparken

Med en vidsträckt utsikt över södra Vätterbygden ligger Stadsparken endast fem minuters bussresa från stadens centrum. Stadsparken är är ett vackert naturområde i Jönköping som passar både stora och små. I parken finns en populär lekplats med massor av lekytor och redskap, en spännande labyrint, grillplatser, picknickytor, fågeldammar, djurhagar, minigolf, glasskiosk och restaurang. Här finns också det unika Fågelmuseet med en samling av ca 1 400 uppstoppade exemplar av 341 arter och en äggsamling med ca 2 500 ägg. Det finns även ett friluftsmuseum med olika ditflyttade gamla byggnader. Sommartid brukar länsmuseet flytta in i husen och öppna upp dem för olika verksamheter. 

 

Bada i böljan den blå eller följ strömmen i äventyrsbadet

En ganska unik sak med Jönköping är den två kilometer långa sandstranden som sträcker sig förbi stadens centrum nästan ända bort till Huskvarna. Här finns gott om plats för sol och bad, men vissa ställen är mer populära än andra. På Liljeholmen t ex finns stora gräsytor som samlar många. Friskis & Svettis håller till med sin utegympa här och det finns sandplaner och nät för volleybollspel. Har ni hört rykten om att Vättern är en kall sjö, så stämmer det. De modiga badar så snart solen visar sig, men badkrukorna får i regel vänta till augusti innan badtemperaturen är bra.

Garanterat behagliga bad får du däremot alltid i Rosenlunds Äventyrsbad. Flera bassänger, vågmaskin, klättervägg, hopptorn, rutschbana och strömvirvlar lockar till lek och bus. Det finns också en omtyckt relaxavdelning , men den är öppen endast för vuxna. Utanför badet finns en festlig äventyrsgolfbana. 

 

Sagor och troll

På Jönköpings läns museum finns en speciell avdelning med verk av John Bauer, konstnären som är känd för sina teckningar och målningar av troll, prinsessor och riddare. John Bauer växte upp i Jönköping och återvände ofta till trakten under sitt korta liv. Inspirerad av Bauers alster har en hel garderob fyllts med kläder som passar barn i åldrarna 3-8 år. Vill du leka prinsessa, troll eller riddare - klä ut dig och släpp fantasin lös i den trolska miljö som byggts upp i sagogarderoben.