Regalskeppet Kronan tillbaka efter 300 år

Regalskeppet Kronan var känt för sin dåliga stabilitet. I många år hade hon ändå seglat utan missöden. Den första juni 1676 utkämpades en stor drabbning utanför Ölands kust. Kronan gjorde en felmanöver, kantrade och sjönk. I trehundra år låg hon bortglömd på havets botten innan hon återfanns av marinarkeologer och bärgades. Nu kan du möta Kronan och hennes besättning på Kalmar läns museum.

1980 återfanns vraket efter Regalskeppet Kronan sex kilometer öster om Öland. Genom åren som gått har marinarkeologer bärgat mer än 20 000 föremål. Den fruktansvärda tragedin som tog över 800 människoliv ger dig nu möjlighet att möta sjömännens vardag på ett av 1600-talets krigsfartyg. Lev dig med i deras liv och lär dig mer om Sverige för trehundra år sedan.

Utställning med tusentals föremål

Redan i entrén på Kalmar läns museum möts du av tiotals av Kronans stora kanoner. Uppe på plan tre väntar dig en stor permanentutställning med tusentals föremål, rekonstruerade miljöer och berättelser om livet ombord. Regalskeppet Kronan gick till botten med två stora guldmyntskatter, varav den ena är Sveriges största. Men det är inte värdesakerna som talar starkast. Besättningens sybehör, tallrikar och bestick knyter dig samman med dina seglande anfäder.

Bärgning under trettio år

Under trettio år har arbetet pågått med att bit för bit bärga Kronan och det hon bar med sig. Varje år ger sig personal från museet ut på havet för att dyka de 26 meterna ner till resterna av Kronan och dokumentera och bärga föremål. Kronan-projektet har en egen bio där du kan följa det spännande bärgningsarbetet på storbildskärm. Såklart finns det också en museishop där du kan köpa souvenirer med anknytning till Kronan.