Kalmar Slott – 800 år av rik historia

Dina steg ekar mellan sekelgamla väggar när du går genom valvet och in på Kalmar Slotts borggård. Härifrån har Sveriges gräns försvarats under hundratals år. Otaliga människors öden har avgjorts inom dessa murar och du känner deras närvaro i varje prång, varje rum och varje avsats i den kringgärdande muren. Slottets rika historia berättas i flera utställningar och när själen fått sitt slår du dig ner för en munsbit i caféet eller restaurangen.

Grunden till Kalmar Slott lades redan 1180 då en kastal, ett försvarstorn, byggdes på platsen. Tornet byggdes till skydd mot sjörövare och andra fiender. Några år senare var Kalmar etablerad som stad och i slutet av 1200-talet lät Magnus Ladulås bygga en borganläggning med ringmur och torn runt den gamla kastalen. Hade du kommit hit då hade du mötts av Sveriges modernaste fästning. Idag är tonen fredligare, men under flera hundra år var slottet Sveriges utpost mot Danmark och ett viktigt försvarsfäste.

Utställning berättar om 800 år

Genom slottets 800 år har historien bjudit på ständiga förändringar. Regenter har kommit och gått, rikets gränser har flyttats och slottet har använts på många olika sätt. I Ståthållarvåningen berättas Kalmar Slotts historia, varje rum visar en epok, en händelse eller ett tema. Du kan fördjupa dig i Kalmarunionens historia, Vasaprinsessornas liv eller kanske stanna en stund och begrunda den kungliga kosten under seklen som gått.

Slottskyrkan senaste ombyggnaden

Kunglig glamour bjudes i Slottskyrkan från 1592. Här kan du se kungs- och drottningstolarna från 1620 då Gustav II Adolf planerade bröllop med Maria Eleonora. Kalmar drabbades dock av pesten vid den tiden och bröllopet fick flyttas till Stockholm. Det var under 1500-talet som slottet fick sitt nuvarande utseende då medeltidsborgen byggdes om till rensässanspalats av Vasakungarna Gustav, Erik XIV och Johan III.

Guidade turer och restaurang

Du som kommit till Kalmar Slott för att uppleva något utöver det vanliga kan delta i en av de dagliga guidade turerna eller hålla utkik i evenemangskalendern efter specialguidningar som handlar om slottets tid som kvinnofängelse, de arkitektoniska mästerverken eller tiden som gränsfästning. Du som är modig följer med på vandringen efter mörkrets inbrott. För barnen finns speciella guidningar, slottskamp, skattjakt och en egen verkstad. I augusti 2014 invigdes den nya Slottsrestaurangen. Köket och serveringsytorna på Kalmar Slott har byggts ut och fått ny inredning. Här äter du gott till vardags eller bokar in dig på en historisk middag.