Krusenstiernska gården – friluftsteater i historisk miljö

En titt in genom grinden till Krusenstiernska gården i Kalmars gamla stad räcker. Det går inte att stå emot lockelsen, du bara måste gå in. Lummiga träd över grönskande gräsmattor och färgrika rabatter omgivna av grusgångar vackert kantade med stora vita snäckor välkomnar dig. Ta med dig picknikkorgen och en filt eller köp hemgjord saft i caféet. Framåt kvällen börjar teaterföreställningen.

Krusenstiernska gården är en tidskapsel du kan stiga in i och uppleva hur livet var under 1800-talets andra hälft. Paret Krusenstierna bodde i det lilla huset med herrgårdskaraktär runt förra sekelskiftet och när de avled barnlösa ärvde deras trotjänarinna och vän Hulda Nydell gården. Hon donerade den i sin tur till Kalmar stad. Tack vare henne finns hela bohaget kvar med tavlor, möbler och det överflöd av saker som var ett utmärkande drag för tiden.

Trädgårdscafé i valnötsträdets skugga

Efter en guidad tur i huset är det dags för trädgården. Ta kartan över de nästan tvåhundra träden i handen och stifta bekantskap med några av de tolv äpplesorterna eller fyra päronsorterna som Krusenstiernska gården har i uppgift att bevara. I trädgården finns ett utomhuscafé där du kan smaka av saft och sylt från gårdens frukter och bär till en hembakt kaka. Vill du ta med egen korg med godsaker är det fritt fram att bre ut filten på gräsmattan.

Sommarteater i Krustenstiernska trädgården

Under den varma årstiden ordnas konserter och andra evenemang i Krusenstiernska trädgården. Sedan några år tillbaka finns här också en av landets mest populära friluftsteatrar. Vicky von der Lancken, Robert Gustafsson och Peter Dalle fann här den perfekta platsen för sin nya sommarteater.