Pataholms köping – idyll och nostalgi

Låt dig föras bakåt i tiden med ett besök i Pataholm. Strosa på kullerstenslagda gator och beundra de välskötta och ståtliga trähus som minner om tiden när köpingen var utskeppningsplats för småländskt timmer och hade egen varvsindustri. Idag är det lilla samhället vid Kalmarsund en slumrande idyll med flera hembygdsgårdar, ett café och hantverksbutiker.

Pataholm kommer att förvåna dig. Som en liten, liten pärla, omgiven av lantbrukslandskap och skog, ligger köpingen med prydliga trähus runt ett stenlagt torg på en egen udde mot Kalmarsund. Bakom husen möter du vattenbrynet med bryggor och fritidsbåtar. Här bor idag ett tjugotal åretruntboende i en stilla oas. Under 1800-talet var scenen en annan. Då myllrade Pataholm av liv. Köpingen lockade driftiga köpman och skickliga hantverkare, som byggde de vackra trähusen runt torget.

Café Förlig Wind har hembakat kaffebröd

Caféet Förlig Wind ligger i Pataholms gamla lanthandel och delar namn med ett av Pataholms kända segelfartyg, Förlig Wind. Fraktskutan var Sveriges sista galeas utan motor och mötte sitt öde i mitten av 50-talet. Men namnet lever vidare och i det sommaröppna caféet kan du njuta av en fika på den idylliska innergården eller inne i den gamla lanthandelns lokaler. Till kaffet kan du välja mellan hembakat kaffebröd, pajer, våfflor och smörgåsar.

Hembygdsgårdar och hantverk i silver och keramik

Pataholmsborna är stolta över sina hus och har gjort två av dem till hembygdsgårdar, Hullgrensgården och Harbergska gården. Butiken Fröken Caroline huserar i Harbergska gården. Här finner du egendesignade linnekläder, hattar och smycken. Vandra vidare in på en bakgård och hitta hantverk av olika slag. Du kan köpa alltifrån silversmycken till keramik.

Midsommarfirande för alla

Små grodorna och dragspel är midsommar på riktigt. Du som vill vara med och fira är välkommen till Hullgrensgårdens vackra innergård för en härlig midsommarfest. Under hela sommaren avlöser det ena evenemanget det andra i Pataholm. Varje ondagskväll anordnar Ålems Hembygdsförening ”Lillelördá i Pata” tillsammans med Pataholms Folkdansgille. Vill du veta mer om den lilla köpingen är du välkommen att kontakta hembygdsföreningen eller delta i de guidade turer som anordnas varje vecka.