Smalspåret

Med Smalspåret väljer du själv hur du ska resa genom Småland. I veterantåg bakom vitbolmande ånglok eller i en glatt gul-orange rälsbuss. Resan tar dig mellan Västervik och Hultsfred förbi nästan glömda järnvägsstationer som Tjursbo, Fagersand och Spångenäs. Utanför kupéfönstret passerar i lagom fart grönskande ängar, ståtlig skog och blänkande sjöar. Passa på att ta en matpaus på restaurang Gröna Tuppen eller kanske prata med en älg i Målilla.

1879 öppnade det privata bolaget Hultsfred-Westerviks Jernvägsaktiebolag sträckan mellan Västervik och Hultsfred för allmän trafik. Året därpå invigdes den smalspåriga järnvägen officiellt av kund Oscar II. Genom decennier har smålänningar färdats och fraktat sina varor på smalspåret. Gradvis ersattes ångloken av pigga små rälsbussar och på 1950-talet frustade de sista ångloken fram mellan åkrar och skogar. Med tiden sviktade dock underlaget för banan och 1984 lades trafiken ner. Att du kan rulla fram på de blanka skenorna är tack vare ideella krafter, som sedan 1990-talet kämpat för att åter sätta bit för bit av banan åter i drift.

Kafé Trefoten och restaurang Gröna Tuppen

Utmed resan finns flera härliga stopp. Vad sägs om en fika på järnvägens eget café i Ankarsrum, Kafé Trefoten. Där kan du också köpa souvenirer och böcker med anknytning till järnvägen och den historiska bruksbygden. I den gamla bruksorten Ankarsrum tillverkades världens första kylskåp. Utforska brukets intressanta historia på museet Aktiveum. I Fårhult finns restaurang Gröna Tuppen i gamla stationsbyggnaden för dig som blir hungrig. Eller ta egen fikakorg för ett stopp i Verkebäck och spana efter Östersjöns fartyg.

Bo i fängelse

Vill du uppleva något alldeles extra kan du kombinera järnvägsresan med en övernattning i Västerviks mest fängslande hotell. Nyrenoverade Hotell Fängelset är inrymt i den före detta anstalten från 1871 och ligger ett stenkast från järnvägsstationen.