Glasriket - en het designupplevelse

Glasriket är det magiska, vackra och säregna området i skogarna mellan Växjö och Kalmar. Hit åker över en miljon människor per år, så du förstår att du inte ska missa detta. Här har de gjort glas sedan 1742 och som mest fanns 45 glasbruk. Idag finns fortfarande många bruk och studiohyttor som ramas in av den småländska naturen.

Du får se mycket som besökare i Glasriket. Både bruksglas och konstglas i världsklass och du är välkommen ända fram till ugnarnas hetta för att se när det skapas. Tillsammans med glasblåsarna utmanar formgivarna hela tiden glasets möjligheter och många glasblåsartekniker har experimenterats fram i de småländska hyttorna. Nu finns en intressant blandning av större bruk som Kosta och alla små studiohyttor som inspireras av varandra. Här kan du hitta unika pjäser i gemytlig miljö.

Att titta på när glödande glasmassa formas är spännande och upplevelsen blir total om du provar själv. Några av glasbruken erbjuder dig att göra ett eget försök.

Shoppa design i Glasriket

Alla bruk har egna butiker och du kan alltid handla till förmånliga priser - både andrahandssortering, konstglas och prima bruksglas. I området finns också märkesoutlets, loppisar, små designbutiker och konstnärer. Håll utkik efter skyltar utmed vägen. Extra prisvärt blir det om du inhandlar ett Glasriketpass.