Västervik - sommar med sol och festivaler

Västervik bjuder sommaren igenom på sol och underhållning. I den historiska fiske- och handelsstaden arrangeras varje sommar en uppsjö av festivaler och konserter för dig som vill roa dig på semestern. Höjdpunkten är naturligtvis när slottsruinen på sin lilla holme för en vecka förvandlas till stämningsfull konsertlokal och Sveriges bästa visartister tar plats på scen. Västervik bjuder dig också på lugna promenader i historiska miljöer eller på en tur med utflyktsbåt bland kobbar och skär i skärgården. Är du mer landbunden ger en tur med veterantåg på smalspåret en historisk upplevelse utöver det vanliga.

Västervik och havet är stadigt sammanbundna. Genom århundradena har staden formats av sitt läge utmed Smålands ostkust. Härifrån skeppas fortfarande timmer och andra varor ut i världen och här landar fortfarande fiskare sina fångster. Staden ligger väl skyddad i sin vik omgiven av halvöar och öar. Den största halvön, Norrlandet, förbinds med fastlandet via en bro i Västervik. Ta en promenad över bron till Slottsholmen och strosa in i Stegeholms slottsruin från 1300-talet. Slå dig ner på gräsmattan mellan stenmurarna och lyssna efter forna tiders ljud. Eller kom i juli när Visfestivalen tagit platsen i besittning. Fortsätt promenaden ner till båthamnen och slå dig i slang med en seglare, kanske finns en det plats för en ny gast ombord.

 

Visfestival i ruinen och konsert på Gränsö Slott

I Västervik förstår man sig på att ha roligt. Från Västerviks Karnevalen i början av sommaren, till Visfestivalen tätt följd av Skärgårdsfestivalen med knallar, träbåtsseglingar och den traditionella Hasselörodden finns ständigt något för dig att delta i. Kom ihåg att ta med en praktfull huvudbonad om du tänker simma Kanalsimmet! På Norrlandet och angränsande Gränsö finns golfbana och härliga badklippor, som egentligen är hemliga, men leta på norra kusten så hittar du snart ett alldeles eget badställe. Gränsö Slott arrangerar konserter och du med motorcykel får inte missa årets HojRock.

 

Västerviks skärgård, öar och sol

Vatten, vågor och sol är en specialitet utmed Smålands kust. Gränsen mellan land och hav har suddats ut av alla öar utslängda huller om buller. Ostkustens öar har både solvarma klippor, lummiga lundar, knotiga tallar och djupa skogar. Här och där möter du en betande ko eller ett får utsänt för att hålla grönskande ängar vid liv. Några få öar har mänskliga invånare och här och där kan du slå dig ner till dukat restaurangbord med glittrande hav som kuliss. Från Västervik går dagligen flera turbåtar ut i skärgården och en glass njuten med tårna djupt nedborrade i sanden på Hasselösand tillhör något du absolut måste uppleva. Kanske seglar havsörnen förbi och fullbordar stunden.

Hotell, gästhamnar och camping med stugor

Du som kommer till Västervik i egen båt kan välja mellan flera gästhamnar nära centrum. Kommer du med egen husvagn eller tält är Lysingsbadet, Västervik Resort, ditt naturliga mål. Här kan du slå ner bopålarna och friska upp dig med ett bad i havet, eller poolen. På Lysingsbadet går också att hyra boende i stugor. I centrala Västervik finns flera hotell att välja mellan och ute på Gränsö kan du till och med bo vid ett slott.