Ljungby - museer och natur

Ljungby är en charmig liten stad som bjuder på konst, kultur, mat och boende. Närheten till E4:an, Riksettan och Lagaleden gör Ljungby till ett perfekt stopp på vägen. Omringat av djupa skogar, sjöar och vattendrag erbjuds möjligheten till en aktiv semester. Tre unika museer gör Ljungby till en stad med mycket historia och historier.

Tre unika museer

Ljungby är en riktig museistad med tre spännande besöksmål; Sagomuseet, Begravningsmuseet och Ljungbergmuseet. I Sagomuseet berättas om näcken, skogsfrun och andra väsen som skrämde folk förr i tiden. På Begravningsmuseet får du veta mer om seder och traditioner kring död och begravning från 1800-talet och framåt. Sven Ljungberg är Ljungbys store konstnär och på museet kan du se teckningar, målningar, grafik och böcker signerade honom och hans hustru Ann Margret Dahlquist-Ljungberg. Varje år visas dessutom flera utställningar av svensk och nordisk konst. Håll även utkik efter spännande föredrag, konserter och andra evenemang.

Cykla, vandra, paddla, umgås

Omkring Ljungby finns stora möjligheter för dig som vill uppleva djur och natur. Flertalet cykel- och vandringsleder samt mängder med sjöar och åar bjuder in till aktivitet och fiske. Du möts av lantliga idyller med stugor och gärdesgårdar och här kan du även få chansen att mata en tam älg.

Berättarfestivalen i juni är en återkommande festival, nu med över 20 år på nacken, där berättare från hela världen samlas för att dela med sig av sina bästa berättelser. Tusenåriga sagor och nyskrivna berättelser blandas på föreställningar, seminarier, vandringar och kurser.

Är du mer sugen på folk och fest så får du inte missa Ljungbydagarna i augusti som är en välbesökt stadsfest. Festivalen håller på i en hel vecka och programmet är brett och folklig med svenska artister, talangtävlingar, modevisningar och mattält.

Ljungby, en historisk mötesplats

Ljungby har genom tiderna varit en viktig mötes- och handelsplats. För länge sedan var ån Lagan, och stigen längst med ån, en av landets viktigaste vägar. Här har både jägare, kungaföljen och rövare marscherat för många hundra år sedan. På 1600-talet dök de första gästgiverierna upp för att erbjuda mat och husrum åt de resande. Du kan fortfarande känna historiens vingslag, bland annat vid de forntida lämningarna. Stigen blev såsmåningom asfalterad och är idag gamla Riksettan - R1. Vägen är nu en populär turistväg, som ett behagligare alternativ till E4:an. Riksettan sträcker sig från Örkelljunga i söder till Vaggeryd i norr och har många trevliga besöksmål längst med vägen.