Värendsleden - en 120 km lång kanotled

Småland är vatten och Småland är skog. Ett landskap av blå och gröna toner som välkomnar den vilda människan i dig. Djupt nedsänkt i kajakens trygga kokong glider du ljudlöst genom vattnet. Över dig bara himlavalvet och en och annan skuggande grön gren. Småland ger dig Värendsleden. 120 kilometer vattenväg som vindlar med åar och breder ut sig med sjöar. Det är bara att tacka och ta emot.

Den naturliga startpunkten för din paddling utmed Värendsleden är så långt uppströms som möjligt. Leden utgår från Asasjöns nordligaste spets där byn Asa har legat i hundratals år på den mest natursköna av platser. Landskapet är öppet med den blänkande blå Asasjön i botten av en grund dalgång. Det är inte bara paddlare som söker sig till Asa. Här finner du Asa Herrgård, som lockar med sin fantastiska restaurang och här finns också flera historiska utflyktsmål.

 

Utsiktstorn och sluss

Nästa sjö är Tolgasjön och en bit ner utmed östra stranden kan du passa på att dra upp kanoten och sträcka på benen med en promenad. Styr kosan mot Nykullahöjdens utsiktstorn och glöm inte att ta med dig kartan för här uppifrån kan du speja ut din fortsatta färd genom Skavenäsasjön och slussarna i Åby. Med lite tur anländer du till slussarna samtidigt med Ångaren Thor och får njuta av skådespelet när Sveriges sydligaste sluss arbetar. Själv bär du naturligtvis kanoten förbi slussen.

Rullstensåsar och krigiska smålänningar

Nu väntar Helgasjön och med henne ett äventyr runt varje hörn, eller bakom varje holme. Tvärs över hennes midja sträcker sig Jägaregap, en rullstensås, tillika naturreservat, som promt ska besökas. Sitt på de runda stenarna med ryggen mot en tall och sola näsan en stund innan färden går vidare mot historiska Kronobergs slottsruin. Där fikar du gott och begrundar hur forna tiders stridslystna smålänningar under Nils Dacke gjorde uppror mot Gustav Vasa.

Brusande å och stilla småsjöar

Nu är det dags att surra lasten. Nästa sträcka är både ström och grund, men bedårande vacker. Du glider på Helige å förbi Bergkvarasjön och Kråkesjön innan du kommer till Gemla och Gemlasjön.  Sen blir det bekvämare paddling när ån för dig via sjön Furen till den gamla bruksorten Gransholm och vidare förbi Os ut i nästa stora sjö, Salen. Några kilometer söderut återstiftar du bekantskapen med Helige å och du är snart framme vid Husebybruk där du kan njuta både av sommarkafé och hantverksshopping.

Flottning och fiske

Sjön Åsnen väntar vackert utsträckt i nordsydlig riktning. Från hjässa till skospets mäter sjön nästan 30 kilometer och är likt många småländska sjöar uppdelad i fjordar med ett myller av öar. Här har i århundraden flottats timmer och brutits sjömalm för att föda bruken runt sjön. Köp dig ett fiskekort och väl bevakad av fiskgjusen kan du i denna fiskrika sjö avsluta ditt paddlingsäventyr med att själv dra upp maten till finalmiddagen. 

För att ladda ner kanotkartan över Värendsleden klickar du här