Aktuella utställningar

Här hittar du tips på aktuella utställningar. Historiska tillbakablickar, filosofiska utmaningar, serieinspirerad konst, kärlek, lidelse och passion, visst låter det spännande?

Konst i olika former och färger

Med utgångspunkt i glas visar Glass Factory i Boda flera utställningar. Glass Factory är ett upplevelsebaserat interaktivt glasmuseum mitt i Glasriket och fungerar som kunskapscentrum och kreativ mötesplats för konstnärer, designers och besökare. Aktuella utställningar just nu, Glasriket Forever! – en resa genom Glasriket från då till nu, från 18 juni och Quo Vadis - En utställning med svenskt samtidsglas av ett femtiotal konstnärer som belyser och undersöker glasets nya vägar, 13 juni - 10 januari nästa år. 

På Jönköpings läns museum kan du få en inblick i John Bauers trolska värld. Alla känner vi väl igen John Bauers sagolika illustrationer av prinsessor och troll. John Bauer var född i Jönköping och på museet finns stora delar av hans verk samlade. Konstnärsduon Lundahl och Seitl har med några av hans verk skapat en utställning som ger besökarna en stämningsfull upplevelse av skogen och John Bauers bilder. 

Historiska tillbakablickar

På Grenna museum med Andréeutställningen har en hittills oupptäckt låda i museets gömmor blivit en intressant utställning. Axel Stake var ingenjör och förestod en vätgasstation på Danskön, startplatsen för S A Andrées på sin tid sensationella expedition i luftballong. Alla vet väl hur expeditionen slutade, men den nyupptäckta skatten på museet bringar nytt ljus över förhållandena på Danskön.  Axel Stake var nämligen också fotograf och har dokumenterat tillvaron på Danskön.
28 mars–31 januari 2016, Grenna Museum

Spännande historia kring sjöfart och stormaktstiden hittar du på Kalmar läns museum där den dramatiska berättelsen om regalskeppet Kronan visas, regalskeppet som var stormaktstidens mäktigaste skepp. Kronan kantrade, exploderade och sjönk sydost om Öland under en drabbning 1676. För ca 20 år gjorde man den sensationella upptäckten av vraket och sedan dess har fler än 20 000 föremål bärgats ur havets djup. Många av fynden, liksom berättelser om livet ombord, visas nu på länsmuseet i Kalmar i en permanent utställning. 

Fler historiska tillbakablickar får besökarna på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. På gården Näs föddes Astrid Lindgren för 100 år sedan. Näs har blivit ett besöksmål som speglar hennes liv och gärningar. Barndomshemmet finns bevarat och en stor upplevelseutställning berättar om hennes Astrids liv och hennes verk. Under våren öppnar en tema-utställning med namnet ”Hela välden brinner”. Utställningen är baserad på hennes hittills opublicerade dagboksanteckningar från åren 1939 – 1945 då andra världskriget härjade. Det är en stark utställning om dåtiden flyktingströmmar och krigshot och klara paralleller med vår tid finns. 
Utställningen öppnar 30 maj på Astrid Lindgrens Näs.

Små och stora funderingar

Utställningar som kanske berör på ett djupare plan hittar du bland annat på Virserums konsthall där årets tema är Kärlek och Demokrati. Flera olika utställningar med anknytning till temat visas under året. ”Man måste faktiskt älska” är en av dem. Det är en utställning om kärlek, lidelse och passion, som skildrar människors olika upplevelse av kärlek, och vad kärlek är för dem. 
5 maj–6 december, Virserums Konsthall.

Även på Tändsticksmuseet i Jönköping har sommarens utställning, den fotografiska serien Play, ett filosofiskt tema. Linda Bergman är utbildad inom fotografi och film och teoretiska ämnen som konstvetenskap, konstpedagogik samt visuell kommunikation. Med denna utställning ställer hon frågorna: Vem tänkte vi oss att bli? Hur olika står vi ut med hur framtiden blir i förhållande till den lek vi lekte som barn? Det vi upplever i vår lek och fantasi formar kontinuerligt våra förväntningar på framtiden, både som barn och vuxna. Utställningen pågår under tiden 30 maj - 30 augusti. 

Ett sista tips blir den aktuella utställningen Rutan (The square) på Vandalorum, centrum för konst och design. Filmproducent Kalle Boman och filregissör Ruben Östlund vill väcka tankar om ansvar och utanförskap. En ruta och rutans funktion är både praktisk och filosofisk. Samtidigt fungerar den som ett påbudsmärke, en uppmaning som måste följas, ska den få oss att reflektera över vår relation till det som befinner sig utanför. Är inte också det vårt ansvarsområde?
18 april–21 juni, Vandalorum