Växjösjön är en grön oas mitt i stan

Mitt i Växjö ligger Växjösjön omgiven av lummig grönska bara ett stenkast från city med hotell, restauranger och butiker. Den nästan fem kilometer långa strandpromenaden runt sjön är perfekt både för promenader och joggningsturer. Dessutom kan du bada och fiska. Med utsikt över sjön ligger både restaurang och två kaféer. Konststråket är också något du kan titta på.

Strandpromenaden runt Växjösjön är väldigt trevlig med bryggor, grillplatser, planteringar och platser för picknick. Här är det alltid liv och rörelse - allt från tidiga morgonjoggare till sena kroggäster. Och så alla cyklister som pendlar mellan stadsdelarna. Det finns till och med ett räkneverk för att se hur många som cyklar. Om du vill ta en längre runda väntar nästa sjö - Trummen. Då blir det åtta kilometer och du passerar Teleborgs slott med hotell, restaurang och kafé.

Leka runt sjön

Har du mycket spring i benen har du kommit rätt. Strandbjörket är en lummig park med  roliga lekredskap liksom stor gräsmatta. Att mata sjöfåglarna som samlas vid fågelöarna hör till. Sommartid finns det ett litet kafé i parken med gott om platser utomhus.

En liten bit bortom Domkyrkan, i Linnéparken finns ännu en lekplats som är rolig. Här har slänggungan snurrat sedan 50-talet och klätterträden är alldeles äkta. Klätterställningarna är anpassade för de som är funktionshindrade.

Bad och fiske

Växjösjön är något så ovanligt som en bad- och fiskesjö mitt i staden. Det finns en liten sandstrand anlagd och intill en stor gräsmatta att sträcka ut sig på. Sjön är också populär för fiske - både mete och kastspö. Här är finns stora, inplanterade exemplar av flera fisksorter. Exempelvis gädda, gös och abborre.

Växjö Art Site och Växjö stadspark

Det som kallas Växjö stadspark är parkområdet som sträcker sig runt hela sjön samt Strandbjörket och Linnéparken vid Växjö Domkyrka. Området har olika miljöer - kaktusplanteringar, olika exotiska växter, månskensrabatt, blomstergata och vattenfall bland annat. Stadsträdgårdsmästaren brukar erbjuda blomstervandringar ett par gånger om året. Hör med Växjö Turistbyrå.

Växjö Art Site är ett konststråk som ständigt växer runt Växjösjön och sjön Trummen. Konstnärerna är både lokala och internationella. Varje gång ett nytt konstverk ska placeras ut får Växjöborna rösta fram vinnaren.