Linnés Råshult - ett paradis för barnen

Råshult, strax norr om Älmhult är platsen där ”blomsterkonungen” Carl von Linné föddes. Idag är det ett levande naturreservat och trädgårdar med växter som odlades på 1700-talet. Här finns också många roliga djur - både levande och i trä. Det ekologiska kaféet serverar i första hand det som odlas i trädgårdarna.

Redan vid vägen upp från parkeringen lurar stora insekter och fåglar i träden, på stubbar och lite varstans. Ja, de är i trä och inte så farliga som de ser ut men de är mycket större än i verkligheten. En skalbagge kan vara 1 -1,5 decimeter.

Carls trädgård

På Linnés Råshult finns Carls trädgård som är en pedagogisk trädgård för barn, men även för vuxna. Den är så klart döpt efter Carl von Linnés trädgård som han fick av sin far när han var fem år. Alla barn kan leka med trädjuren som är utplacerade trädgården och smaka på smultronen. Carl älskade smultron och åt dem ur en liten silverskål varje dag under sitt vuxna liv. Trägrisen heter Lindbom och är från boken Blomstergrisen.

På upptäcktsfärd i kulturreservatet

Linnés Råshult är ett levande kulturreservat och här kan du se hur det såg ut på 1700-talet. Det är så man arbetar med detta levande lantbruk på gammaldags vis. Det finns många stigar att följa mellan hamlade lindar, hasselsnår och ovanliga ängsblommor. Den längsta är fem km och det finns en på 600 meter som är lämplig för barnvagnar. Om du har tur kan du träffa på de svenska lantraserna rödkullekossor och får som betar på utmarkerna.

 

Råshults Trädgårdscafé

Här är ett  café som jobbar med ekologiska råvaror, helst från de egna trädgårdarna. Att äta lunch, eller ta en fika med hembakat, blir en förstärkning av besöket. Under äppelträden, alldeles intill Carls trädgård, får hela familjen en mysig stund. Regnar det så kan ni krypa in i vinterträdgården.

Linnés Råshult med kafé är öppet från 1 maj till 1 september, men du kan vandra i Kultureservatet även andra tider och se årstidernas skiftningar.