Mysiga ställen att besöka

Småland är stort och det är inte alltid lätt att hitta till de där speciella ställena som det vimlar av. Här ger vi dig några tips av de mest skilda slag och utspridda i landskapet. Vi rekommenderar att du tittar in om du har vägarna förbi!

Gunillabergs underbara trädgård och kulturcentrum

Blomsterkonstnären Tage Andersens drömlika trädgård och kulturcentrum Gunillaberg utanför Bottnaryd måste du besöka någon gång i livet. Här bjuds konst, kultur, natur och magi, i trädgården såväl som inomhus i den vackra huvudbyggnaden. 

Linnés Råshult - ett kulturreservat med örtasängar och födelsehem (lilla bilden)

Carl von Linnés födelsehem norr om Älmhult är ett kulturreservat där både byggnader och den omgivande gården vårdas pietetsfullt. Det är en lugn oas där du kan vandra på ängarna, njuta av odlingar och örtasängar och besöka födelsehemmets timrade stuga. Här finns ett ekologiskt trädgårdscafé och du kan bli guidad av Carl i egen hög person.

Idö Skärgårdskrog - smaklig spis i Smålands yttersta skärgård (lilla bilden)

Idö ligger i ytterskärgården en halvtimmes båtfärd från Västerviks centrum och sommartid går det upp till sex turer om dagen hit ut. Den öppna och ljusa skärgårdskrogen, inredd i marin stil, ligger uppe på en höjd och har en storslagen utsikt mot havsbandets skådespel. Här upplever du den småländska skärgården från sin bästa sida.

The Tearoom i Ällebäck - engelskt te på riktigt i småländska skogen

The Tea Room erbjuder en oväntad matupplevelse mitt i de småländska skogarna. Här bjuds nämligen te på äkta engelskt vis - det serveras te, kaffe, scones, smörgåsar och kakor i gammaldags stil med ”vintage touch”. Stället ligger vackert och naturskönt i Ällebäck, nära Örsjö, mellan Emmaboda och Nybro. 

Komstad kvarn & Kafé - bevarad miljö och fik med ostkaka (stora bilden)

I en liten by utanför Sävsjö hittar du denna pärla. Det är en välbevarad kvarnmiljö från omkring 1900 som ligger vackert vid fallet som en gång gav nödvändig vattenkraft. Gå gärna med på en spännande guidning och njut sedan äkta, småländsk ostkaka i caféet. 

Korrö Hantverksby, restaurang och vandrarhem omgiven av forsande vatten

Hantverksbyn som ligger nära Linneryd är omgiven av Ronnebyåns brusande vatten och många av byns byggnader finns kvar. Restaurangen serverar rejäl småländsk mat, du kan övernatta på vandrarhemmet och följa med på härlig, smakrik gourmetvandring i naturreservatet.