Möckelsnäs Herrgård och Linnés orangeriträdgård

Möckelsnäs Herrgård är ett vackert hotell med restaurang och konferensmöjligheter. Platsen nämndes redan på Gustav Vasas tid och på gården har många adliga släkter bott. Herrgården ligger vid sjön Möckelns strand, omgiven av bokskogar och en blommande slottspark alldeles intill Linnés orangeriträdgård.

Redan på väg ut till Möckelsnäs märker du av den speciella naturen med ädellövskog, kulturmark och sjö. På Möckelsnäs Herrgård kan du bo över eller bara äta i den stiliga restaurangen med utsikt över sjön och parken. En stor terrass vetter också ut mot sjön. Köket har en klassisk meny med, i första hand, råvaror från trakten. Sommartid kan du köpa olika paket med boende och aktiviteter i naturen eller gourmetmenyer.

En historisk plats

Möckelsnäs är omskrivet sedan 1300-talet och herrgården användes som bostad av olika släkter ända fram till mitten av 1900-talet. Det sägs bland annat att den unge herr Carl von Linné fick prova kaffe här för första gången. Sedan förföll huset i nästan 30 år, men fick en omfattande renovering 1995 och har sedan dess drivits som hotell och restaurang.

Linnés orangeriträdgård

Alldeles intill ligger ett orangeri och en trädgård i klassisk 1700-talsstil. Det är en något mindre kopia av anläggningen i Uppsala. Ett orangeri där ömtåliga växter kunde övervintras var som mest populärt på 1700-talet och var, enligt Linné, trädgårdens själ. Orangeriet är öppet på sommaren och du kan alltid besöka trädgården. 2013 är temat för utställningen "1700-talets stimulerande drycker" - kaffe, thé, brännvin - hur man drack och hur man kryddade.

Kulturreservatet Linnés Råshult med Linnés födelsehem och trädgårdscafé ligger 6 km bort.