Piratkul på Garpen

Du knyter scarfen om halsen, justerar ögonlappen och är genast redo att gå på skattjakt. Med ett språng ur båten står du på ön Garpen där sjörövaren Kapten Svartskägg gömt sin rövarskatt. Den måste du hitta! Tillsammans med sin besättning gömde han skatten noga, men det finns en karta.

Kapten Svartskägg låg på lur med sitt sjörövarfartyg bakom ön Garpen i Kalmarsund. Det var år 1679 och snart såg han hur det svenska krigsfartyget Nyckeln stävade ut från Bergkvara och satte segel. Haha, tänkte Svartskägg, dom tar vi! Med buller och bång stormade Kapten Svartskägg och hans besättning krigsfartyget. Överallt letade de efter kistan med alla pengar som soldaterna skulle få i lön. Piraten Hale Jack lyste med fackla, men satte eld på en kruttunna så båten exploderade.

Nergrävd skattskista

Både Nyckeln och sjörövarfartyget sprängdes i luften. Alla sjörövarna fick simma till Garpen för att rädda sig. Men de hade tur i oturen. När de satt blöta och eländiga på stranden, Hale Jack, Long John och Mary the Knife, började Kapten Svartskägg att hojta. Kistan med alla pengarna hade också flutit iland. Tillsammans grävde de ner den på ett säkert ställe och Hale Jack ritade en karta. Där ligger skatten fortfarande – tills du hittat den förstås.

Piratfika och piratkläder

Bästa sättet att gå på skattjakt på Garpen är att följa med utflyktsbåten en torsdagskväll från Bergkvara gästhamn. Piratäventyret är lika roligt för alla, men rekommenderade åldrar är 4-10 år. Det är lätt att bli lite hungrig när man letar skatter så piratfika ingår, liksom den obligatoriska piratklädseln med ögonlapp.