Blomlöfs Rökeri - mathantverk i generationer

En doft av alved och enris hänger i luften när du närmar dig Blomlöfs Rökeri i Brömsebro. Här röker tredje generationen matentusiaster alla typer av fisk och skapar med hantverksmässiga metoder genuin matglädje. I anslutning till rökeriet finns butik och servering där du kan njuta av nyrökt fisk direkt ur en av de åtta ugnarna.

Det hela började med ett parti sill på 1920-talet. Gunnar Blomlöf fick ta över sillen, som handlaren i närbelägna Brömsebro inte lyckats sälja. Gunnar satte fisklådan på cykelns pakethållare och gjorde debut som fiskhandlare. Med åren ersattes cykeln av motorcyklar och Gunnar investerade i flera rökugnar. Den första ugnen från 1930-talet används fortfarande i företaget.

Röka fisk är ett hantverk

I dag finns åtta ugnar i rökeriet, fyra av dem är gammaldags vedeldade. Verksamheten har vuxit och årligen röks 300 ton laxfilé som levereras till kunder i hela södra Sverige. En populär produkt är den rökta ålen. Att jobba med ål är ett riktigt hantverk. Den rensas och skållas innan den saltas och allt görs för hand. Sen är det dags för rökning med alved och enris för att få den rätta smaken.

Butik och servering

Du som kommer till Blömlöfs butik kan fylla shoppingkassen med rundrökt eller flatrökt ål, makrill, böckling och sik, alla rökta enligt familjens egen tradition och generationers kunskap. Att välja vilken lax du ska köpa blir en utmaning, varmrökt, kallrökt eller najad lax, som är en kombination av gravning och kallrökning. Det blir nog bäst att slå sig ner i serveringen med en fisksmörgås och fundera på saken.