Torsås Fajans Krukmakeri

Med van hand daskar krukmakaren fast en lerklump mitt på drejskivan. En slurk vatten hälls över och två stadiga händer kan långsamt forma leran. Det ska bli temuggar i verkstaden hos Torsås Fajans. I 120 år har lera formats och bränts här. Konsthantverk både till nytta och glädje har skapats av fyra generationers krukmakare några kilometer utanför Torsås.

Gith Palmér för familjetraditionen vidare med hjälp av kollegan Anne Johansson. Tillsammans arbetar de i stengods och lergods enligt urgamla arbetsmetoder. Allt drejat är handdrejat på plats. Dessutom nytillverkas gjutna fat i gjutformar från 1930- och 40-talen. När leran har torkat bränns den i ugnar, glaseras och bränns igen för att bli skimrande vacker och hård nog att tåla daglig användning.

Modernt och retro blandat i butiken

I utställningslokalen väntar dig en uppsjö av bruksföremål i både klassisk design och mer modern. Temuggar och härliga fat för uppläggning samsas med strålande ljuslyktor och till och med tvättställ. Bara fantasin sätter gränser för vad som kan skapas i lera. I butiken går också att göra beställningar om du har egna önskemål. Har du tid över går det bra att prova på muggarna och ta en fika med hembakat bröd i trädgården eller inomhus.