Sälsafari i Kalmarsund

Med djupt bruna ögon, pigga mustascher och härligt trinda kroppar lockar sälarna i Kalmarsund dig till sälsafari. Du får hälsa på dem där de lapar sol på klipporna. Kanske slår de också följe med båten en stund. Östersjöns största koloni av knubbsälar finns utanför Bergkvara. Flera utflyktsbåtar utmed kusten är redo att ta med dig ut till Örarevets naturreservat och Värnanäs sälskyddsområde.

Nyfikna, snabba och otroligt skickliga simmare med tät päls och klarbruna ögon, Östersjöns sälar är en mycket trevlig bekantskap. Gråsälen är Östersjöns vanligaste säl, den något mindre och ovanligare knubbsälen möter du i ett sälskyddsområde i södra Kalmarsund. Kolonin har ökat stadigt sedan mitten av 1980-talet och uppgår nu till flera hundra djur. Förr jagade vi dem för skinn, kött och olja. Numera gör vi försiktiga besök med teleobjektiv och fikakorg.

Båt från Kolboda och Bergkvara

Du mönstrar på sälsafarin i Kolboda eller Bergkvara och förutom kikare, kamera och fikakorg kan det vara bra med en varm tröja och kanske en fågelbok. Havsörnen brukar slå sina cirklar uppe i lufthavet, men andra fåglar hälsar också gärna på. Sälkolonin är skyddad och ligger i ett naturreservat, så utflyktsbåten kommer att hålla sig på avstånd för att inte störa. I juli kommer ungarna, kutarna, och du får göra bekanskap med dem där de ligger och värmer sig på klipporna.