Sagomuseet - Bland jättar och troll

Sagomuseet i Ljungby ligger mitt i en sagobygd med otaliga sägenomspunna platser. Här kan du titta runt i det roliga museet och lyssna på spännande sagor om tomtar, troll och jättar - för att nämna några av de oknytt som finns i Småland.

Sagomuseet är ett levande museum som sjuder av aktivitet och för berättartraditionen vidare. Du kan titta runt själv bland mylingar och gastar eller följa med en berättarguide. Det är öppet året runt, men mest på sommaren. Då är det extra kul för barnen som kan leta sagoskatter kring museet med hjälp av en GPS. Priset är kanske en sagobok. De kan också vara med på en berättarstund.

Ljungby berättarfestival

På Ljungby Berättarfestival, i juni varje år, träffas ett 50-tal berättare från när och fjärran. Festivalen har ett digert program med ett 70-tal föreställningar där du både kan lyssna och delta. Under flera dagar får du höra sagor och berättelser i spännande miljöer – i skogen, i hembygdsgårdar, på logar och ängar. Mickel i Långhult är en kär figur som också gett namn till ett pris. Vill du vara med 2013? Boka in den 14-18 juni.

 

Sägenplatser

Dessa mytiska platser det berättades om kan du också besöka - trollberg, offerkällor, drakskatter och Näckens vattenhål finns utmärkta. De ligger ofta vackert och du färdas i ett  typiskt, småländskt landskap. Du hittar platserna lätt med hjälp av appen ”Sagobygden” som finns för iOS och Android. Du hittar den här också: http://itunes.apple.com/se/app/

Berättartradition

Det är ingen slump att Sagomuseet ligger just i Ljungbytrakten. Den omgivande, magiska sagobygden i sydvästra Småland bär på berättartraditioner sedan många hundra år tillbaka då berättelserna gick från mun till mun, från släktled till släktled under en tid då skogarna och avstånden till närmsta granne var milsvida. Man samlades då i de små stugorna under långa vinterkvällar för att lyssna på berättelserna från det gamla Småland.