Katthult är en smålandsgård på riktigt

I byn Gibberyd ligger fyra gårdar och på en av dem spelades filmerna om Emil i Lönneberga in. Det är precis sig likt och man bara väntar på att Emils pappa ska komma rusande och skrika Eeeeemil...Nästan allt som behövdes fanns redan på släktgården då filmteamet kom. Det vara bara Snickerboa man behövde bygga. Det är en vanlig småländsk gård även idag. När ägarna insåg att besökarna inte skulle sluta komma satte de upp med service i stället.

Namnen klingar bekant när du ska få vägen till Katthult beskriven. Åk cirka 25 km från Vimmerby mot Eksjö och Mariannelund. Strax före Mariannelund visar en brun skylt mot Katthult. Här är det öppet från mitten av juni till mitten av augusti. Katthultsboden är en gårdsbutik där du kan köpa souvenirer - Emils bysse och sådant, men även glass och dricka.

Idag kan du ströva runt här och säkert känner du igen det allra mesta. Konstigt vore annars - det var ju precis en sådan här gård Astrid Lindgren tänkte på när hon skrev böckerna om den lille illbattingen. Snickerboa som inspelningsteamet byggde upp finns kvar och till med några av Emils trägubbar. Djuren betar på ängarna och katten spinner i solen.

 

En del scener kunde spelas in i ladugården, bodarna och drängstugan och där kan du titta in. Boningshuset var dock för modernt så det blev till att bygga upp en studio i närbelägna Mariannelund. Filmerna om Emil i Lönneberga är väldigt mycket äkta Småland. Många från orten var statister som plockade fram gammeldags kläder och redskap som fanns kvar på gårdarna. Och dialekten hade de ju också på riktigt...