Åbro Bryggeri och Brygghuset Restaurang & Pub i Vimmerby

I Vimmerby bryggs smålänningarnas egen öl. Åbro är landets äldsta familjebryggeri men också ett av Europas modernaste. Det ligger precis vid en rullstensås och ölet har därför bryggts på rent källvatten ända sedan 1856. I de äldsta delarna av bryggeriet finns Brygghuset - en ”gastropub” med en engelsk del och en tysk bierstube. Sommartid är det dagliga visningar av tillverkningen och naturligtvis finns det ett öl som heter Småland.

Åbro Bryggeri har blivit ett besöksmål där man både kan äta gott och se på hur det går till när genuint småländskt öl tillverkas. Brygghuset Restaurang & Pub är inrymd i lokaler som tidigare var tapphall och miljön är gemytlig och rustik. En avdelning har engelska pubar som förebild, en annan liknar en tysk bierstube. Kockarna lagar rejäl mat alltefter årstid. Eftersom det är en pubmiljö finns även rätter som fish´n chips på menyn. Med ett bryggeri väg i vägg bjuds det så klart ett stort utbud av öl, men även whisky och andra drycker.

Visningar av Åbro Bryggeri

På sommaren visas bryggeriet en gång om dagen måndag-fredag och du behöver inte anmäla dig innan. Du får se hela processen i detta moderna bryggeri, men även en film om historia och guiden berättar om de olika ingredienserna. Så får du se processen där allt öl bryggs, tapphallen och ända till plocklager och distribution. Det går också att förboka visningar andra tider för minst 10 personer.

Under sommaren ordnar Brygghuset två fester i centrala Vimmerby. En i maj som kallas Öltält och en i juli som kallas Sommarfest. Då bygger de upp ett tält där det är underhållning samt mat- och ölförsäljning.