Växjö - handelsstaden i hjärtat av Småland

Växjö är handelsstaden med liv och puls där allsången i juli är en höjdpunkt. Ända sedan 1100-talet har man möts här för att köpa och sälja. Nu finns här över 200 butiker längs gågatorna som samsas med restauranger, kaféer och krogar.

Shopping längs Storgatan i Växjö är varierande och kul

Den är troligtvis Sveriges längsta gågata med sina 700 meter. I anslutning finns flera andra gågator och här hittar du en blandning av små, unika butiker, kedjor, second hand och specialbutiker. Två gallerior - en i varje ända av Storgatan har också ett varierat utbud. Det är verkligen tätt med matställen av alla sorter - allt från en med Sveriges bästa vinlista till indiskt, mexikanskt och hembakat - och naturligtvis något småländskt. Affärerna är öppna alla dagar i veckan och på helgerna är det alltid något särskilt för barnen. 

Växjö Stortorg - mötesplatsen

Växjö - sjön där vägarna möts. Stortorget för arvet vidare och är inramat av Residenset och anrika Stadshotellet. Här handlas det som förr. Både onsdagar och lördagar är det traditionell torghandel med grönsaker, frukt, ost, fisk, blommor - allt efter årstid. Flera större marknader arrangeras också under året. På söndagar är en kul grej bakluckeloppis där du kan pruta på det som döljer sig i bagagen. Men den allra äldsta kulturyttringen på Stortorget är skinnmarknaden andra tisdagen i februari. Då kommer jägarna från trakten med sina rävskinn. Men den är hotad - de senaste åren har det bara kommit en uppköpare.

Växjö är också kulturstaden med gallerier, museer och konserthus. Växjö kallas för Europas grönaste stad med många parker och Växjösjön mitt i stan. År 2012 fick Växjö City utmärkelsen Årets Stadskärna. Arenastaden är kanske Sveriges mest kompletta område för olika sporter.

Shopping utan gränser på Grand Samarkand

Strax utanför centrum ligger Sveriges och Nordens bästa köpcenter enligt branschorganisationen NCSC. I motiveringarna nämns bland annat att Grand Samarkand skapar lust för shopping och är ett centrum med själ. Rejäla volymer, luft och individuella butiksfasader nämns också.

Ett 70-tal butiker, caféer och restauranger samsas på totalt 22 000 kvadratmeter. Du hittar allt från märkeskläder till matvaror och heminredning. Det är roligt och bekvämt att shoppa på Grand Samarkand med många pausytor och trevliga matställen.