122:an Lantliv & Design

Holmahult, Makrismåla, Dångebo och Linneryd. Det är några av byarna där de små butikerna och konstnärerna finns. Möt dem vid drejskivan, i trädgården, på loppisen och omgivna av vackra ting. Gemensam nämnare är öppettider och de ligger alla utmed ett stråk kring väg 122 som i sin helhet går mellan Växjö och Karlskrona.

Att komma till en liten by och stiga in i de små butikerna och verkstäderna är att komma det riktiga Småland in på livet. Utbudet är varierande – konst, hantverk i keramik och lera, antikt och trädgård och inte minst god mat. Du kan titta, njuta och så klart handla med dig en bit äkta Småland.  Under sommaren 2013 har alla öppet fredag, lördag och det gäller även i samband med påsk och Kristi Himmelsfärdshelgen.  På bilden ovan bjuder Shane Steen in till Steensgården.

Keramik, stengods och rakubränning

På Lera.nu i Flålycke hittar du Lindas personliga keramik både för dig själv och badande fåglar i trädgården. På Glasholmens keramik i Makrismåla arbetar Ann-Charlotte med funktionellt stengods och spännande rakubränning.  Elisa Måneld har sin ateljé i Linneryds gamla by. Här kan du se och handla hennes annorlunda och uttrycksfulla keramik. Hennes muggar ser du på bilden.

 

Som pricken över i äter du god mat och fika på Korrö Restaurang & Kafé som ligger direkt vid Ronnebyåns strömmande vatten i en gammal hantverksby utmed 122:an nära Linneryd. Där finns också vandrarhem, liten ”lanthandel” och naturreservat.

 

Loppis- och lantliga butiker

Genuina Loppisbutiker är något vi är bra på i Småland. Så också längs 122:an där Alfi´s shop mitt i by Älmeboda flödar övar av gammalt och nytt. Lilla Gunghästen i Gubbsmåla är en annan, men där hittar du också inredningsdetaljer som möbler, lampor och textil för att skapa en lantlig stil. En annan butik är Carins Garn & Brodeributik i den lilla byn Bungamåla där hyllorna är fyllda av färgrika garner. Bilden med all kul emalj är från Alfi`s.

122:ans mysiga trädgårdar

Lägg därtill alla fantastiska miljöer du kan uppleva i de små byarna, ibland med djur att klappa. I Cesars visningsträdgård i Älmeboda kan du njuta både av grönskan och ett litet café. Sedan kan du handla med dig sköna ting och växter. En annan miljö att njuta av hittar du hos Shane på Steengården med sin trädgårdskonst och inspiration av återbruk och arbeten i betong.