Åsnen - insjöskärgård

En del av Smålands mest säregna sjö är på god väg att bli nationalpark. Den grunda sjön Åsnen är den tredje största i Småland och har ett fantastiskt djur- och växtliv. Du kan paddla i den, fisket är riktigt bra, du kan cykla runt den och du kan vandra i något av de tolv naturreservaten. Det finns många små, mysiga campingar, B&B, stugor och pensionat att övernatta på.

Det som gör Åsnen så speciell är alla öar och vikar samt att den är så grund - bara tre meter. Strandlinjen är mer än 70 mil, fastland och öar tillsammans. Mest unik är Västra Åsnens övärld som består till största delen av vatten och nästan 200 öar. Öarna är märkligt nog förhållandevis orörda och på en del växer skog som inte brukats på 200 år. Naturvårdsverket planerar att skapa en nationalpark här. Utsikten från Kurrebo vid Urshult är också bedövande vacker, särskilt när äppelträden blommar i maj.

Ett med naturen i havskajak

Tänk dig då att ljudlöst glida ut mellan öarna i en havskajak, spana efter fiskgjuse eller lyssna efter storlom i skymningen. Närmre naturen är svårt att komma. Kajakerna kan du hyra på exempelvis Getnö Gård - Lake Åsnen Resort där de också har en kajakskola. Getnö ligger på en halvö i Åsnen och är ett privat naturreservat som erbjuder ”allt”. Naturcamping, stugor, fiske, kanoter, kajaker, vandring, islandshästar...

Cykla runt Åsnen

Vill du se det mesta runt Åsnen ska du ta tid på dig och kanske köpa ett cykelpaket på fyra dagar och trampa de 14 milen. Turen går på nedlagda järnvägsbankar och små grusvägar. Ett annat sätt är att paddla längs den tolv mil långa Värendsleden som passerar genom sjön. Som besökare kommer du också nära ortsborna. Anläggningarna du bor på är små och familjära, särskilt campingar och B&B.

 

Det finns så många platser att besöka runt Åsnen, men här får du några tips:
Blidingsholm med valvbron och dess ålvärmane. Här fångades ål till Gustav Vasas bord.
Huseby Bruk - det mäktiga järnbruket som restaurerats och är fullt av liv.
När äppelträden blommar - Ällenäsa udde med ängsfruktodling.
Lunnabacken, Kurrebo - vidunderlig utsikt och gammal offerplats.
Bjurkärr naturreservat - handikappanpassat med 250 år gammal bokskog.

 

Fiskgjuse och havsörn

Är du fågelskådare eller allmänt intresserad av djur och natur är Åsnen det rätta stället att vara på. Sjön är en viktig häckningsplats för fiskgjuse och här kan du också se den majestätiska havsörnen segla i skyn. Det finns många områden som är skyddade under vissa tider, men med kikare kommer du ändå fåglarna nära.